
Nakkaş sarmaşığı
Anahtar kelimeler: Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Boya bitkisi, Arkeofit bitki.
Dolaşım
Bitkiler › Ballıbaba takımı › Sinirotugiller › Nakkaşotu › Nakkaş sarmaşığı
Dağılımı
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir.
Genel bilgiler
Gövde 60 cm uzayabilir. Olgunlukta tüysüzdür. Yapraklar her dem yeşil, yuvarlak ya da kalp biçiminde, 2,5 ila 5 cm uzunluğunda ve genişliğinde, 3 ila 7 arası loblu ve ince gövde üzerinde almaşlı dizilişlidir. Yaprakların üst yüzeyi soluk yeşil, alt yüzeyi ise menekşe renklidir. Çiçekler tek, koltuklarda ve uzun saplıdır. Çiçekler çok küçük ancak belirgin biçimde mahmuzludur. Taç leylak ila menekşe renklidir. Kapsül genellikle çanaktan daha uzun ve tüysüzdür. Çiçek sapları başlangıçta pozitif fototropiktir ışığa doğru hareket eder. Döllenmeden sonra negatif fototropik hale gelir ve ışıktan uzaklaşır. Bu sayede tohumlar daha kolay çimlenebilecekleri kaya ve duvar çatlaklarına doğru geri çekilir.
Gözlem
Duvar ve kaya çatlaklarında görülür. İzmit ve Gebze ilçelerinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Ak nakkaşotu, Nakkaş sarmaşığı.
Çiçek zamanı
Mart-Mayıs ayları.
Yükseklik
0-400 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “zil” anlamına gelir. Yaprakların bir müzik aleti olan zile benzemesine işaret eder. Tür adı Latince “duvar” anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in rupibus & muris antiquis” olarak belirtilmiştir.
Mutfak
Yaprakları çiğ olarak tüketilebilir.
Geleneksel tıp
Bitki iskorbüt tedavi edici ve yara iyileştiricidir. Haricen kanamaları durdurmak için yeni yaraların üzerine lapa halinde konulur.
Dikkat
Hafifçe zehirli olabilir.
Biliyor musunuz?
Çiçeklerinden sarı boya elde edilir.
Fotoğrafları
Literatür
Oekonomisch-Technische Flora der Wetterau 2: 397. 1800. G.Gaertn., B.Mey. & Scherb.