Düğmeli ot
Bakımı
Cyanus pichleri çok yıllık bir ottur. Geçirgen ve nemli ya da kuru toprağı, güneşli bölgeleri tercih eder. Donlara dayanıklıdır.
Yetiştirme
Cyanus pichleri kayalık, taşlık bölge ve yamaçlarda görülür. Kumlu, killi ve tınlı topraklara uyumludur.
Yaygın adları
Pichler’s cornflower; Düğmeli ot, Peygamber çiçeği.
Etimoloji
Cins adı Latince gök mavisi (Çiçeklerin rengine işaret eder); tür adı ise Latince Thomas Pichler’a (12 Ekim 1828 – 30 Ağustos 1903, Avusturyalı bitki bilimci) anlamına gelir.
Bitki Tarihi
Adını Cyane’den (Κυάνη) almaktadır. Çiçeklere çok meraklı olan, vaktinin büyük bir bölümünü çiçeklerden taç yapmakla geçiren ve sürekli gökbaş mavisi (cyanus Yunanca gök mavisi demektir) renginde elbiseler giyen Cyane, gökbaşlarla örtülü bir arazide ölünce, tanrıça Flora çiçeklere olan saygısına hürmeten O’nu bir gökbaş çiçeğine dönüştürmüştür.
Video
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Angiosperms | Eudicots | Asterids
Ordo: Asterales
Familia: Asteraceae
Subfamilia: Carduoideae
Tribus: Cardueae
Subtribus: Centaureinae
Genus: Cyanus
Raunkiaer: Hemicryptophyte
Literatür
Fotoğrafları





Yapısı
Cyanus pichleri 6 ila 18 cm. büyüyebilir. Çiçekli stem’ler yanal ve sıklıkla birkaç adettir. Stem basit ya da 1 ila 2 arası kısa dallıdır. Yapraklar gri tomentos, rozet yapraklar lanseolat ila genişçe lanseolat ve entire ya da büyük terminal lanseolat segmentli, stem yaprakları lanseolat ila darca lanseolat, alttakiler petiolat, orta ve üsttekiler sapsızdır. İnvolükre 11 ila 20 mm. uzunluğunda ve 7 ila 15 mm. genişliğinde, ovoid ila huni biçimindedir. Filari uzantıları dar kahverengi ya da siyahımsı kahverengi kenarlı ve sayısız gümüşi silya’lıdır. Kenardaki çiçekler mavi (zaman zaman solduklarında pembe), merkezdeki çiçekler menekşe mavisi renklidir. Aken 4 ila 5 mm. uzunluğundadır. Pappus 1 ila 2 mm. uzunluğundadır. Mayıs, Haziran ve Temmuz aylarında çiçek açar.
Faydaları ve zararları
Bitkileri kullanmadan önce mutlaka bir uzmandan yardım alın.
Flora of Turkey
Perennial, often with underground stolons, rhizome ending in a rosette of leaves, flowering stems lateral (below rosette), usually several, ascending or decumbent, (4-)6-12(-18) cm, simple or with 1-2 short branches. Leaves ± adpressed grey tomentose; those of rosette lanceolate to broadly lanceolate and entire or with large lanceolate terminal segment and 1-2(-3) pairs of short lateral lobes or teeth, cauline lanceolate to narrowly lanceolate, lower petiolate, sometimes with 1-2 pairs of lobes or teeth, median and upper sessile or shortly decurrent. Involucre 11-20 x 7-13(-15), ovoid to funnel shaped. Appendages a narrow brown or blackish brown border with numerous silvery 1-2,5(-3) mm cilia. Marginal flowers blue (sometimes fading to pink when dry), radiant; central flowers violet purple. Achenes 4-5 mm; pappus 1-2 mm.
1. Involucre 15-20 x (8-)9-13(-15) mm; cilia (1,5-)2-3 mm; marginal flowers strongly radiant (c. 15-20 mm longer than involucre) subsp. pichleri Fl. 5-7. Steppe, stony slopes and scree, 900-2440 m.
1. Involucre 11-15 x 7-8(-9) mm; cilia 1-1,5(-2) mm; marginal flowers slightly radiant (c. 10 mm longer than involucre) subsp. extrarosularis Fl. 6-7. Steppe, stony slopes and rocks, (750-)1200-3100 m. Endemic. V:575.