Özet
Cuscuta europaea (Bostanbozan) tek ya da çok yıllık otlar ile çalıların üzerinde görülen ve yaz aylarında çiçek açan parazit bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Cuscuta europaea (Bostanbozan) gövde bir metre uzayabilir. Genellikle Urtica dioica (ısırgan), Humulus lupulus (şerbetçiotu) ve Medicago sativa (kabayonca)‘nın paraziti olarak görülür. Gövde sarımsı ya da kırmızımsıdır. Sap 1,5 mm uzunluğundadır. Çanak fincan biçimli, 1,5 mm uzunluğundadır. 4 ila 5 arası çanak yaprak görülür. Taç 3 mm uzunluğunda, pembe renkli, 4 ya da 5 lobludur. Yapraklar almaşlı dizilişli ve hayli küçüktür. Çiçekler erseliktir. Kök ve klorofilden yoksun olduğu için tamamen paraziti olduğu bitkiye bağımlıdır.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika’ya da dağılmıştır. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Tek ya da çok yıllık otlar ile çalıların üzerinde görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde bostan bozan adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Süryanice yığılan anlamına gelir. Cinsin diğer bitkilere sarılarak bir yığın oluşturmasına işaret eder. Tür adı Latince Avrupa anlamına gelir ve açık bir şekilde türün bulunduğu coğrafyaya dikkat çekmektedir.
Tıp
İdrar söktürücü ve müshil etkilidir. Afrodizyak, böbrek ve karaciğer toniği, sperm sayısını arttırıcı, kulak çınlaması ve bulanık görme vakalarında başvurulmuştur.
Bir yanıt yazın