Özet
Cuscuta campestris (Kafir saçı) tarım ürünlerine zarar veren ve istilacı potansiyeli yüksek olan parazit bir bitkidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Cuscuta campestris (Kafir saçı) parazit bir bitkidir. Gövdeler sarımsı yeşil ila sarı ya da turuncu, 0,5 ila 0,8 mm çapında, pürüzsüz, ipliksi ve yapraksızdır. Çiçekler 2 ila 3 mm uzunluğunda ve sap çiçek boyundan daha kısadır. Çiçek durumu yanal, genellikle kompakt küresel halde, 4 ila 18 adet çiçekli ve neredeyse sapsızdır. Çanak, taç tüpü ile aynı uzunluktadır. Çanak lobları yumurtamsı ya da dairesel; taç lobları üçgensi ve tepede sivridir. Brahteler saçaklıdır ve taç tüpünden daha uzundur. Ercik taç tüpünden daha kısa; başçıklar, iplikçikler ile aynı uzunluktadır. Kapsül küresel, 3 mm çapında, düzensiz biçimde açılmakta, tohumlar kapsül başına genellikle 3 ya da 4 adet, soluk sarı renkli ve yumurtamsıdır. Tohumları toprak altında 10-15 yıl canlı kalabilir. Çimlenmesinden itibaren 3 ila 5 hafta arasında konukçu bulamazsa ölür. Tarım ürünlerine yüksek oranda zarar verebilmektedir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde dünyanın tamamına yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Çayır, bahçe ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde kafirsaçı, cinsaçı, verem otu, maraz, sarıot, sarmaşık, keçi sakalı, küsküt ve canavarotu adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Süryanice yığılan anlamına gelir. Cinsin diğer bitkilere sarılarak bir yığın oluşturmasına işaret eder. Tür adı Latince düzlükte anlamına gelir. Türün habitat tercihine işaret eder.
Bir yanıt yazın