Özet
Cuphea hyssopifolia (Kufeya) genelde bahçe ve mezarlara dikilen ve yaz aylarında çiçek açan popüler bir süs bitkisidir.
Hiyerarşi
Tanımı
Cuphea hyssopifolia (Kufeya) genellikle 60 cm büyüyebilen ve 90 cm yayılabilen her dem yeşil bir çalıdır. Gövde dik ila yükselici, alt bölümde dallı ve kompakttır. Yapraklar basit, neredeyse sapsız, karşılıklı dizilişli, teleksi damarlı, dikdörtgensi ila eliptik, parlak, 1 ila 3 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 4 mm genişliğinde, koyu yeşil ve alt yüzeyi havlıdır. Çiçekler beyaz ya da mor renklidir. Meyve kapsül formundadır ve tohumlar küreseldir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Orta Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde popüler bir süs bitkisidir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Bahçe ve mezarlıklarda görülen bitki umumiyetle haziran ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ve İzmit ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Türkçe adları
Dilimizde kufeya adı ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca kavisli anlamına gelir. Cinsin tohum kapsüllerinin biçimine işaret eder. Tür adı Latince Hyssopus officinalis yapraklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün yapraklarının Hyssopus officinalis (zufaotu) yapraklarına benzemesine işaret eder.
Tıp
Yaprakları ve çiçekleri tonik olarak, ayrıca ateş ve öksürük tedavisinde kullanılmıştır. Bitki, güçlü bir antioksidan aktiviteye sahip olduğu bilinen fenolik bileşikler açısından zengindir.
Bir yanıt yazın