Site icon Kocaeli Bitkileri

Cucurbita pepo (Kabak)

Cucurbita pepo

Cucurbita pepo; 21/09/2023; Bayındırlık; 108 m.; yol kenarı. © Hüseyin Doğan

Tanımı

0,6 ila 5 metre uzayabilen sürünücü-tırmanıcı bir bitkidir. Gövde kılkıçıklı ve az pürüzlü-tüylüdür. Yaprak sapı kılkılçıklı ve 6 ila 9 cm uzunluğundadır. Yaprak ayası üçgensi, ya da yumurtamsı-üçgensi, iki yüzeyi de kılkılçıklı-tüylü, tabanı yüreksi, kenarları düzensiz biçimde dişli ve ucu sivridir. Sülük çok parçalıdır. Çiçekler tek ve sarı renklidir. Çiçek sapı köşeli ve 3 ila 6 cm uzunluğundadır. Çanak tüpü beş köşelidir. Meyve çeşitli boy ve biçimlerde görülür. Tohum çok sayıda, beyaz renkli, yumurtamsı, yaklaşık 2 cm uzunluğunda ve ucu küttür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Yeni dünyada yayılış gösterir ancak mutfak değeri nedeniyle dünyanın tamamında yetiştirilmektedir. Sayısız kültivarı vardır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Bahçe, tarla ve sulak alanların civarında kaçak olarak görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Haziran ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde kabak, sakız kabağı, çekirdek kabağı ve balkabağı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adının etimolojisi açık değildir. Cucumis (hıyar) ile bağıntılı olması muhtemeldir. Tür adı Latince olgun anlamına gelir. Kelime, tür Eski dünyaya gelmeden önce karpuz için kullanılırdı.

Gıda

Özellikle Kandıra ilçesinde çiçekleri sabah erkenden toplanıp dolma yapımında kullanılmaktadır. Meşhur bir mutfak sebzesidir. Meyvesi pişirilerek tüketilebilir. Tohumları popüler bir çerez olarak bilinir. Tohumlar ayrıca çeşitli hamur işlerinde ve ekmek yapımında kullanılır.

Tıp

Tohumlar hafif idrar söktürücü ve parazit düşürücüdür. Yaprakları haricen yaralar üzerine tatbik edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version