Bitkiler › Kabak takımı › Kabakgiller › Hıyar › Kavun
Tıbbi bitki, Yenilebilir bitki, Arkeofit bitki
Tek yıllık ve sürünücü bir bitkidir. Gövde ve dallar pürüzlü, kısa havlı ya da kıllıdır. Sülük ipliksi ve kısa havlıdır. Yaprak sapı 7 ila 12 cm uzunluğunda ve kıllıdır. Yaprak ayası dairsel ya da yüreksi, 6 ila 15 cm uzunluğunda ve 6 ila 15 cm genişliğinde, bölünmemiş ya da 3 ila 7 arası lobludur. Erkek çiçekler 1, 2 ya da çok sayıda ve demet halindedir. Dişi çiçekler tektir. Meyvenin boyutu, şekli, tadı, kokusu ve rengi hayli değişkendir.
Bitki anavatanı kesin olarak bilinmemektedir. Ortadoğu, İran, Hindistan, Mısır gibi çok sayıda farklı anavatanı önerilmektedir. [Harita|Sinonimler|Herbaryum]
Bahçe, tarla ve sulak alanların civarında kaçak olarak görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir.
Dilimizde Kavun adı ile bilinmektedir.
Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Sümerce hıyar anlamına gelir. Kelime hıyarı tanımlamak için klasik antikite metinlerinde kullanılmıştır. Tür adı Latince kavun anlamına gelir. Muhtemelen elma (malus) ile aynı köktendir.
Meyvesi çiğ olarak tüketilebilir. B ve C vitamini bakımından zengindir. Ülkemizde yaz aylarında yaygın olarak tüketilen bir meyvedir. Meyvesi kurutulup öğütülerek hamur işleri yapımında kullanılır. Tohumları çiğ olarak tüketilir ve tohumlarından yemeklik yağ elde edilir.
Meyvesi cilt temizleyici ve nemlendiricisi olarak kullanılır. Yanıklara ve zedelenmelere uygulanır. Çiçekler balgam söktürücü ve kusturucudur. Meyvesi mide sorunlarına iyi gelir. Tohumları öksürük giderici, sindirim kolaylaştırıcı, ateş düşürücü ve parazit öldürücüdür. Kökü idrar söktürücü ve kusturucudur.




Doğan, Hüseyin (2022). Cucumis melo (Kavun) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/cucumis-melo/ Erişim tarihi: 21 March 2023