Cucumis (Hıyar)

Özet

Cucumis (Hıyar) özellikle ekonomik değeri yüksek olması nedeniyle dünya genelinde yetiştirilen kavun ve hıyar gibi bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Cucurbitales

Kabak takımı

Cucurbitaceae

Kabakgiller

Tanımı

Cucumis (Hıyar) sarılıcı ya da tırmanıcı tek ya da çok yıllık bitkilerden oluşan bir cinstir. Çok yıllıkların kalın ya da yumrumsu anakökü bulunur. Gövde tek yıllık, kıllı ve sürünücü ya da sarılıcıdır. Sülükler genellikle basit ve nadiren her boğumdan birden fazladır. Yapraklar basit, saplı, yumurtamsı, 3 ila 6 adet elsi loblu ya da lobsuz ve loblar üçgensi ya da eliptik, dikdörtgensi, yumurtamsı ya da kaşıksı, kenarları testere dişli ya da düzdür. Erkek çiçekler üç ercikli, tek ya da koltuklarda 2 ila 8 adetten oluşan salkımlar halindedir. Dişi çiçekler genellikle tek ya da nadiren 2 ya da 3 adetten oluşan demetler halinde ve erkek çiçekereden farklı koltuklardadır. Bırahte yoktur ya da nadiren vardır.

Çanak yapraklar beş adet ve şeritsi ila dikdörtgensi ya da üçgensidir. Taç yapraklar beş adet, serbest ya da tabanda birleşik, sarı renkli, eliptik ila yumurtamsı ya da ters yumurtamsı, 2 ila 25 mm uzunluğunda ve çıplak ya da havlıdır. Taç çansı ya da hunimsidir. Ercik üç adettir. Meyve tek ya da iki renkli, yeşil ila sarı, turuncu ya da bronz ve yeşil, beyaz, sarı, kahverengi ya da turuncu şeritli, genellikle elipsoit, küresel ya da silindirik ve pürüzsüz olup kendi kendine açılmamaktadır. Tohumlar meyve başına 50 ila 500 adet, elipsoit, küresel ya da silindirik, genellikle pürüzsüz ve sıkıştırılmıştır. Cins büyük Avustralya, Afrika ve Güney Asya’ya özgüdür ancak günümüzde dünyanın büyük bölümünde yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Sümerce hıyar anlamına gelir. Kelime hıyarı tanımlamak için klasik antikite metinlerinde kullanılmıştır.

Kocaeli’ndeki türler