Site icon Kocaeli Bitkileri

Crupina (Gelindöndüren)

Özet

Crupina (Gelindöndüren) zarif görünümlü ve parlak kırmızı tonlarında çiçek açan ve genelde makilik alanlarda görüle bitkileri barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Crupina (Gelindöndüren) genellikle 20 ila 100 cm büyüyebilen tek yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dik, dallı ve incedir. Yapraklar almaşlı dizilişli, sapsız, dikensiz, derin teleksi ila teleksidir. Taban yaprakları basittir. Gövde yaprakları teleksidir. İnvolukrum silindirik ila yumurtamsıdır. Filariler 4 ya da 6 sıra halinde üst üste binici, uzunlukları farklı, mızraksı, sivri uçlu ve kiremit biçiminde dizilidir. Çiçekçikler 3 ila 15 adet, dıştaki 2 ila 14 adedi verimsiz ya da erkek, içteki 1 ila 2 adedi ise verimlidir. Çiçek başları pembe, mor ya da kırmızı renklidir. Çiçek tablası düzdür. Taç düzenli olarak beş lobludur ve tüpü tüylüdür. Kapçık koyu kahverengi, silindirik ila sıkıştırılmış ve pürüzsüzdür. İki farkı sorguç tipi mevcuttur, dıştakiler kıl, içtekiler ise pul gibidir. Sorguç sadece verimli kapçıklarda görülmektedir. Kapçıkların hafif esintilerle bile uzak mesafelere dağılabilmeleri nedeniyle istilacı potansiyeli hayli yüksektir. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır. [Harita, Türler]

Etimoloji

Cins adı Felemenkçe sürüngen anlamına gelir. Kapçığın siyah sorgucu böcek ayaklarına benzer ve rüzgarda sürüklenen kapçık bir böceğin koşmasını andırır.

Kocaeli’ndeki türler

Crupina crupinastrum

Gelindöndüren

Crupina vulgaris

Kır gelindöndüreni

Exit mobile version