Crocus speciosus (Çayır çiğdemi)

derleyen:

Crocus speciosus

Tanımı

Crocus speciosus (Çayır çiğdemi) genellikle 10 ila 15 cm büyüyebilen bir bitkidir. Kormus gömleği zarsı ya da derimsi, tabanda halkalara bölünmüş ve zaman zaman paralel liflidir. Yapraklar 3 ya da 4 adet olup çiçeklerden sonra ortaya çıkmaktadır ve bunlar 4 ila 5 mm genişliğindedir. Çiçek örtüsü boğazı beyaz ya da soluk sarı renkli, çıplak ya da seyrek biçimde havlı, bölümleri 2,5 ila 6 cm uzunluğunda, 0,8 ila 2,2 cm genişliğinde ve uçları sivri ila sipsivridir. İplikçikler 4 ila 11 mm uzunluğunda, çıplak ya da minik sivilceli ve beyaz ya da soluk sarı renklidir. Başçıklar 1 ila 2,2 cm uzunluğunda ve sarı renklidir. Boyuncuk genellikle çok sayıda ince dala bölünmüştür. Ancak zaman zaman altı dala bölünmüştür. Bitki yakınlarda Crocus sakariensis adıyla tanımlanmıştır. Ancak mevcut durumda yeni bir tür olmadığı anlaşılmıştır.

Çiğdem ile ilgili bilgi → Crocus || Süsengiller ile ilgili bilgi → Iridaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Bulgaristan ile Kafkasya arasında kalan bölgede yayılış gösterir. Ormanlık alanlar ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle ekim ve kasım ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 100 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Tanrı Hermes’in arkadaşı Crocus’un (κρόκος) adını taşımaktadır. Bir gün iki arkadaş disk atma alıştırması yaparken Hermes, kazayla Crocus’u öldürür. Crocus’un öldüğü yerden küçük bir çiçek çıkar, Crocus’un kanı çiçeğe dökülür. Çiçeğin merkezinde görülen kırmızı renkli uzantılar (ercik) Crocus’un kanıdır. Bitkinin adı ile ilgili ikinci rivayette ise; Crocus adında bir genç orman perisi, Smilax adında bir çoban kıza âşık olur ancak aşkı karşılıksız kalır ve bu aşk nedeniyle tükenerek çiğdem çiçeğine dönüşür ya da öldüğü yerden çiğdem çiçekleri çıkar. Bu hikâyede adı geçen çoban kız Smilax ise, tırmanıcı Smilax (melocan) bitkisine dönüşür. Son rivayet ise Zeus ve Hera’nın birlikte uzandığı çimenlerin arasından, onların aşklarının yüceliği ile çıkmıştır. Diğer yandan kelime, günümüzde zerdeçal olarak bilinen Curcuma cinsinin Sanskritçe adı olan kunkumam ile hayli yakındır. Kelime zerdeçalın safran sarısı olan rengine dikkat çekmektedir ve ilişki de renk üzerinden kurulmuştur.

Epitet Latince gösterişli anlamına gelir ve açık bir şekilde türün görünüme işaret etmektedir.


Crocus speciosus
Crocus speciosus
Crocus speciosus
Crocus speciosus
Crocus speciosus
Crocus speciosus
Crocus speciosus
Crocus speciosus

Çayır çiğdemi…

Crocus speciosus, genelde ormanlık alanların civarında görülen ve güz aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Dilimizde çayır çiğdemi adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

  1. Hacer avatarı

    Merhaba bu bitki Kocaeli dışında farklı bir bölgede de görülüyor mu? Sadece Kocaeli’ne ait bir bitki midir?

    1. Bitki ilk defa Sakarya’da dar bir alanda keşfedilerek tanımlandı. Sakarya ve Kocaeli’de olmak üzere oldukça dar olan iki ayrı noktadan bilinen bir bitki. Yani bir “dar endemik”.
      Güncelleme: Güncel durumda Crocus sakariensis sinonime düşürülmüştür.

  2. Muammer Yılmaz avatarı
    Muammer Yılmaz

    İstanbul’da gördüm, sanırım aynısı. lenste arama yapınca bu çıktı

  3. Görkem şimşek avatarı
    Görkem şimşek

    Kaz dağlarnda da mevcut

  4. Nalan filiz Kadıoğlu avatarı
    Nalan filiz Kadıoğlu

    Kastamonu da da mevcut

  5. ben de ormanda cektim trakya bolgesi kırklareli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.