Çanakkale çiğdemi
Yapısı
Crocus bifloriformis kormu neredeyse küresel, 1 ila 1,5 cm. çapındadır. Tunik açık kahverengidir. Yapraklar 3 ila 6 arası sayıda, 0,5 ila 1 mm. genişliğinde, linear, koyu yeşil, tüysüz, beyaz şeritlidir. Perianth boğazı koyu sarı ila koyu turuncu kırmızı renklidir. Perianth tüpü beyazımsı, tepeye doğru menekşe ya da mavimsi şeritlidir. Brahteol mevcuttur ve brahte’den daha kısadır. Filament 2 ila 6 mm. uzunluğunda, sarı ila turuncu renklidir. Anther 8 ila 15 mm. uzunluğunda, genişçe ok şeklinde ve sarı renklidir. Ocak, Şubat ve Mart aylarında çiçek açar.
Bakımı
Crocus bifloriformis çok yıllık bir ottur. nemli toprağı, güneşli ya da yarı gölgeli bölgeleri tercih eder. Donlara dayanıklıdır.
Yetiştirme
Crocus bifloriformis çalılık, yamaç ve çayırlarda görülür. Kumlu, killi ve tınlı topraklara uyumludur.
Yaygın adları
Dardanelles crocus; Çanakkale çiğdemi.
Etimoloji
Cins adı Yunanca çiğdem; tür adı ise Latince C. biflorus formlu anlamına gelir.
Bitki Tarihi
Tanrı Hermes’in arkadaşı Crocus’un (κρόκος) adını taşımaktadır. Bir gün iki arkadaş disk atma alıştırması yaparken Hermes, kazayla Crocus’u öldürür. Crocus’un öldüğü yerden küçük bir çiçek çıkar, Crocus’un kanı çiçeğe dökülür. Çiçeğin merkezinde görülen kırmızı renkli uzantılar (stamen) Crocus’un kanıdır. Bitkinin adı ile ilgili ikinci rivayette ise; Crocus adında bir genç orman perisi Smilax’a âşık olur ancak bu aşk nedeniyle tükenerek çiğdem çiçeğine dönüşür. Bu hikâyede adı geçen orman perisi Smilax ise, tırmanıcı Smilax (melocan) bitkisine dönüşür.
Taksonomi
Superregnum: Eukaryota
Regnum: Plantae
Cladus: Angiosperms | Monocots
Ordo: Asparagales
Familia: Iridaceae
Subfamilia: Crocoideae
Tribus: Croceae
Genus: Crocus
Raunkiaer: Geophyte
Endemizm
Bu tür doğal olarak sadece Türkiye sınırlı içinde görülmektedir. Endemik.