Tanımı
50 cm büyüyebilir. Gövde dallı, mavimsi yeşil renklidir. Yapraklar üçgensi, 1 ila 2 teleksi ve en çok 18 cm uzunluğundadır. Çiçek kurulu 10 ila 30 arası eşit kolludur. Küçük şemsiyeler 10 ila 20 arası çiçek taşır. Bırahte 5 ila 12 arası sayıdadır. İkincil bırahte 6 ila 8 arası sayıdadır. Şemsiyecik başına 10 ila 20 arası çiçek görülür. Çiçekler sarımsı yeşil renklidir. Meyve yumurtamsı dikdörtgensidir.
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, Akdeniz havzası ve Karadeniz kıyılarında yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarındaki kayalık alanlarda görülür. Kandıra ilçesinde gözlemlenmiştir. Temmuz ve ekim ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 50 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Türkçe adı
Dilimizde deniz teresi, deniz otu ve kaya koruğu adları ile bilinmektedir.
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca arpa anlamına gelir. Bitkinin tohumları arpaya (Hordeum vulgare) benzemektedir. Tür adı Latince denize yakın anlamına gelir. Türün görüldüğü habitata işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat ad oceani Europaei litora” olarak belirtilmiştir.
Gıda
Yaprakları çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir. Tadı rezeneyi andırır ama daha acıdır. Yapraklarından turşu yapılır. Yaprakları salatalara ve pizzalara eklenir.
Tıp
İdrar söktürücü, gaz giderici, kan temizleyici ve sindirimi kolaylaştırıcıdır. C vitamini bakımından zengindir. Kilo vermede kullanılır.
Bilgi
Parfüm yapımında kullanılır.
Fotoğrafları








Görüşünüzü Yazın