Site icon Kocaeli Bitkileri

Crepis zacintha (Yamaç kıskısı)

Crepis zacintha

Crepis zacintha: 19/05/2018; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Crepis zacintha (Yamaç kıskısı) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Crepis

Kıskıs

Tanımı

Crepis zacintha (Yamaç kıskısı) genellikle 20 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Çiçekli gövdeler 2 ila 1, yayılıcı dik ila dik, çizgili, oluklu ya da silindirik, yukarıda tüysüz ve altta havlı; zayıfça dallı ya da dalsız, üst bölümde dallıdır. Rozet yaprakları dikdörtgensi ters yumurtamsı, 4 ila 16 cm uzunluğunda ve 0,8 ila 4 cm genişliğinde, düzensiz az teleksi, dişli; terminal lob küt ve yanal loblardan daha büyüktür. Gövde yaprakları birkaç adet, sıklıkla kulaksıdır. Çiçek sapı 1 ila 3 cm. uzunluğunda ve boştur. Çiçek kafası yaklaşık 30 çiçek taşır. Çiçeklenme zamanı involukrum çan biçimindedir. Çiçekler sarı renklidir. Sorguç beyaz renklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Doğu Akdeniz havzası ve Güney Avrupa’da yayılış gösterir ancak günümüzde Kuzey Amerika’da doğallaşma sürecindedir. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, dere kenarı ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 400 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yamaç kıskısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sandalet anlamına gelir. Cinsin kapçık yapısına işaret eder. Diğer bir çıkarsamaya göre Latince kaba anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları serttir ve otçulları caydırmak için küçük dikensi yapılar barındırır. Tür adı Latince Zakintos adası anlamına gelir ve açık bir şekilde türün tip yerine dikkat çekmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Cichorium verrucatum, zacintha”dır. Beri taraftan tür doğal olarak İtalya, Balkanlar ve Türkiye’de görülür.

Fotoğrafları

Exit mobile version