Site icon Kocaeli Bitkileri

Crepis vesicaria (Kese kıskısı)

Crepis vesicaria

Crepis vesicaria: 13/04/2019; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Crepis vesicaria (Kese kıskısı) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Crepis

Kıskıs

Tanımı

Crepis vesicaria (Kese kıskısı) genellikle 35 ila 120 cm büyüyebilen bir bitkidir. Yeraltında büyük bir kök gövdesi geliştirir. Her bir bitki genelde 20 kadar çiçek başı üretir, bunlarda 70 civarı dilsi çiçekçik bulunur ve disk çiçekçiği görülmez. Gövde tek, dik ve çok dallıdır. Taban yaprakları 2 ila 17 cm uzunluğunda ve 1 ila 4 cm genişliğinde, ters yumurtamsı ila ters mızraksı, kenarları düz ila dişli ve tepeleri küttür. Çiçek kurulu sapı 6 cm uzunluğunda, yayılıca ila diktir. Dilsi çiçekler sarı renklidir. Tohumlar haziran ve ağustos aylarında olgunlaşır. Çiçekler erseliktir. Tohumlar bahar aylarında doğrudan dışarı ekilebilir. Kapçık soluk kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz Havzası yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa, Amerika ve Avustralya kıtalarına da yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Yol kenarı, çalılık ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 800 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kese kıskısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sandalet anlamına gelir. Cinsin kapçık yapısına işaret eder. Diğer bir çıkarsamaya göre Latince kaba anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları serttir ve otçulları caydırmak için küçük dikensi yapılar barındırır. Tür adı Latince mesane anlamına gelir ve açık bir şekilde türün meyve kapsüllerinin görünümüne işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Cichorium sylvestre vesicarium pratense”dir.

Gıda

Yapraklar çiğ olarak tüketilebilir ya da salatalara eklenebilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version