Crepis smyrnaea (Ardıç kıskısı)

derleyen:

Özet

Crepis smyrnaea (Ardıç kıskısı) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan endemik bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Crepis

Kıskıs

Tanımı

Crepis smyrnaea (Ardıç kıskısı) genellikle 20 ila 90 cm büyüyebilen bir bitkidir. Kök gövdesi basit ya da zayıfça dallıdır. Çiçek açan gövdeler dik, silindirik, havlı ya da yukarıda salgılı ve dallıdır. Rozet yaprakları birkaç adet, darca ters yumurtamsı, 5 ila 25 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 6,5 cm genişliğinde, lirsi az teleksi, dişli, havlı, terminal lob yumurtamsı, tepede sivri ya da sipsivri; yanal loblar dikdörtgensi ve üçgensidir. Gövde yaprakları darca ters yumurtamsı ya da yumurtamsı, lirimsi, dişli; terminal lob yumurtamsı, tepede sivri ya da sipsivri, yanal loblar üçgensi ya da dikdörtgensidir. Çiçek sapı 1 ila 5 cm uzunluğunda, havlı ve salgılıdır. Çiçek başı 30 ila 50 çiçeklidir. İnvolukrum çiçek zamanı silindirik çan biçiminde, 9 ila 11 mm uzunluğunda, kahverengimsi yeşil ya da sarımsı, salgılı ve havlıdır. Çiçekler sarı renklidir. Sorguç soluk turuncu kahverengidir. Kapçık kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çalılıklar ve dere kenarlarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Başiskele  ilçesinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde ardıç kıskısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sandalet anlamına gelir. Cinsin kapçık yapısına işaret eder. Diğer bir çıkarsamaya göre Latince kaba anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları serttir ve otçulları caydırmak için küçük dikensi yapılar barındırır. Tür adı Latince İzmir anlamına gelir. Türün tip yerine işaret eder. Türün genellikle Juniperus (ardıç) türlerine yakın bulunması nedeniyle ardıç kıskısı olarak bilinir.