Crepis sancta (Yaban kıskısı)

derleyen:

Özet

Crepis sancta (Yaban kıskısı) genelde işlenmemiş arazilerde görülen kış ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Crepis

Kıskıs

Tanımı

Crepis sancta (Yaban kıskısı) genellikle 10 ila 55 cm büyüyebilen bir bitkidir. Kazık köklüdür. Gövde yatık ila dik, tek dallı ya da üst kısımda dallanmıştır. Tek ya da çok sayıda çiçek başı taşır. Yapraklar tabanda rozet oluşturur. Bunlar 17 cm uzunluğunda ve 4 cm genişliğinde; almaşlı dizilişli; düz ya da dişlidir. Çiçek kurulu sapı 16 cm uzayabilir, yükselici ya da diktir. Çiçek başları 30 ila 60 arası çiçeklidir. İnvolukrum 6 ila 10 mm uzunluğundadır. Filari zarsı kenarlıdır. Dilsi çiçekler sarı renkli, 3 ila 9 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Yol kenarı, tarlalar ve yamaçlarda görülen bitki umumiyetle şubat ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yaban kıskısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sandalet anlamına gelir. Cinsin kapçık yapısına işaret eder. Diğer bir çıkarsamaya göre Latince kaba anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları serttir ve otçulları caydırmak için küçük dikensi yapılar barındırır. Tür adı Latince kutsal anlamına gelir. Özgün tanımda yer alan “Habitat in Palaestina” ifadesi çerçevesinde, atfın bitkinin tip yerinin kutsal topraklar olmasına işaret eder.

Gıda

Yaprakları çiğ olarak tüketilebilir.

Fotoğrafları