Tanımı
Crepis pulchra (Zarif kıskıs) genellikle 30 ila 70 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Çiçekli gövdeler dik, oluklu ve köşeli, güçlü biçimde dallı; dallar yayılıcı diktir. Alt gövde yaprakları ters yumurtamsı, 7 ila 16 cm uzunluğunda ve 1 ila 5 cm genişliğinde, neredeyse düz ya da aralıklı dişli, tepede küt, yuvarlak ya da kısaca sivridir. Orta ve üst gövde yaprakları ters yumurtamsı ya da dikdörtgensi, 2 ila 14 cm uzunluğunda ve 0,3 ila 5 cm genişliğinde, dişli ya da düz, tepede sivri ya da sipsivri, kulaksı ila sarılıcıdır. Çiçeklenme zamanı involukrum silindirik ila çan biçiminde, 10 ila 12 mm uzunluğundadır. Çiçekler sarı renklidir. Sorguç beyaz renklidir. Bir bitki, her biri 30 dilsi çiçekçiği bulunan ancak disk çiçekçiği olmayan 40 kadar çiçek başı üretebilir.
Kıskıs ile ilgili bilgi → Crepis || Papatyagiller ile ilgili bilgi → Asteraceae
Gözlem bilgileri
Bitki doğal olarak Avrupa, Asya ve kuzey Afrika’da yayılış gösterir ancak günümüzde kuzey Amerika’da da doğallaşmıştır. Yamaçlar, orman açıklıkları ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle nisan ve ağustos ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.
Harita → Alt türler → Sinonimler → Herbaryum
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca sandalet anlamına gelir. Cinsin kapçık yapısına işaret eder. Diğer bir çıkarsamaya göre Latince kaba anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları serttir ve otçulları caydırmak için küçük dikensi yapılar barındırır. Epitet Latince zarif/güzel anlamına gelir. Türün genel görünümüne işaret eder. İkili adlandırma öncesi adı “Hieracium pulchrum”dur.
Zarif kıskıs…
Crepis pulchra, genelde orman sınırlarında görülen ve bahar ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Dilimizde zarif kıskıs adı ile bilinmektedir.
Bir yanıt yazın