Bitkiler › Papatya takımı › Papatyagiller › Kıskıs › Yedi kıskısı
30 ila 80 cm büyüyebilir. Çiçekli gövdeler dik, oluklu, boş, yeşil, zaman zaman alt bölümde mor, ince; zayıfça dallı ve dallar yayılıcı diktir. Alt gövde yaprakları dikdörtgensi ila ters yumurtamsı, 5 ila 20 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 8 cm genişliğinde, derin teleksi ila az teleksi, aralıklı dişli ya da yırtık, tepede sivri ila küttür. Orta ve üst gövde yaprakları ters yumurtamsı ila dikdörtgensi, 1,5 ila 14 cm uzunluğunda ve 0,3 ila 4 cm genişliğinde, düz ila dişli, tepede sivri ila sipsivri, sarılıcı ve kulaksı ya da okbaşı biçimindedir. Çiçek sapı 3 cm uzunluğundadır. Çiçeklenme zamanı involukrum çan biçimindedir. Çiçekler sarı renklidir. Kapçık kahverengimsi sarı renklidir. Sorguç beyaz renklidir.
Bitki doğal olarak Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita|Sinonimler]
Kayalık alanlar, yamaçlar, orman açıklıkları ve tarlalarda görülür. Gebze ve Kandıra ilçelerinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir.
Dilimizde Yedi kıskısı adı ile bilinmektedir.
Mayıs ve ağustos ayları arasında çiçek açar.
Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Cins adı Antik Yunanca sandalet anlamına gelir. Cinsin kapçık yapısına işaret eder. Diğer bir çıkarsamaya göre Latince kaba anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları serttir ve otçulları caydırmak için küçük dikensi yapılar barındırır. Tür adı Antik Yunanca küçük çiçekli anlamına gelir. Türün, cins özelinde çiçeklerinin küçük olmasına işaret eder.
Doğan, Hüseyin (2022). Crepis micrantha (Yedi kıskısı) - Kocaeli Bitkileri. Erişim adresi: https://kocaelibitkileri.com/crepis-micrantha/ Erişim tarihi: 29 January 2023