Site icon Kocaeli Bitkileri

Crepis foetida subsp. rhoeadifolia (Sakar kanak)

Crepis foetida subsp. rhoeadifolia

Crepis foetida subsp. rhoeadifolia: 22/05/2019; Kocaeli Kent Ormanı; 354 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Crepis foetida subsp. rhoeadifolia (Sakar kanak) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar sonundan güz ortasına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Crepis

Kıskıs

Tanımı

Crepis foetida subsp. rhoeadifolia (Sakar kanak) genellikle 10 ila 60 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövdeli ya da gövdesiz olabilir. Gövde sürünücü, yükselici ya da dik, tek ya da çok çiçek başlıdır. Taban yaprakları 30 cm uzunluğunda ve 6,5 cm genişliğinde, eliptik ila ters yumurtamsıdır. Gövde yaprakları kulakçıklıdır. Çiçek başları birkaç ya da çok çiçeklidir. Çiçek kurulu sapı 20 cm uzayabilir. İnvolukrum 7 ila 15 mm uzunluğunda ve kısaca kaba tüylüdür. Dilsi çiçekler sarı renklidir ve sıklıkla arka yüzeyleri kırmızı renk taşır. Kapçık kahverengidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Batı Asya ve Avrupa’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Çalılık, deniz kenarı ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve ekim ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde sakarkanak adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sandalet anlamına gelir. Cinsin kapçık yapısına işaret eder. Diğer bir çıkarsamaya göre Latince kaba anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları serttir ve otçulları caydırmak için küçük dikensi yapılar barındırır. Tür adı Latince kötü kokulu anlamına gelir ve bu bağlamda türün karakteristik acı badem kokusuna dikkat çekmektedir. İkili adlandırma öncesi adı “Hieracium luteum, cichorei sylvestris folio, amygdalas amarus olens”tir. Alttür adı ise Latince Papaver rhoeas yapraklı anlamına gelir. Alttürün, yaprakları ile gelincik yapraklarının benzerliği arasında bağıntı kurulmuştur.

Gıda

Bitki çayı olarak tüketilir.

Tıp

Geleneksel olarak kalp problemlerinde kullanılır.

Fotoğrafları

Exit mobile version