Crepis capillaris (Kıl kıskısı)

derleyen:

Özet

Crepis capillaris (Kıl kıskısı) genelde çayırlarda görülen ve bahar sonundan güz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Crepis

Kıskıs

Tanımı

Crepis capillaris (Kıl kıskısı) genellikle 10 ila 90 cm büyüyebilen sığ kazık köklü tek ya da iki yıllık bir bitkidir. Gövdeler genellikle tek, dik ila sürünücü, genellikle basit ve yakın bölümde ya da boyunca kıllıdır. Yapraklar tabanda ve gövdede, tabanı gövdeyi kavrayıcı olmakla saplı, mızraksı ya da ters mızraksı, çengelsi ya da lirsi, 5 ila 30 cm uzunluğunda, 1 ila 4,5 cm genişliğinde, kenarı teleksi bölünmüş ila keskince dişli, ucu küt ya da sivri ve yüzeyi çıplak ya da seyrek biçimde kıllıdır.

Kömeçler 10 ila 15 adet ve bileşik yalancı şemsiye halindedir. İnvolukrum silindirik ila topaçsı, 5 ila 8 mm uzunluğunda ve 3 ila 6 mm genişliğindedir. Filariler 8 ila 16 adet, mızraksı, kenarı kuruzarsı, sivri uçlu, adaksiyal olarak çıplak ve abaksiyal olarak salgılı kıllıdır. Çiçekçikler 20 ila 60 adet, koyu sarı renkli ve 8 ila 12 mm uzunluğundadır. Kapçık kahverengimsi sarı, mekiksi, ucu daralmış ve 10 çıkıntılıdır. Sorguç beyaz ve 3 ila 4 mm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Kafkasya’da yayılış gösterir, ayrıca dünyanın büyük bölümüne dağılmıştır. KEW’e göre tür Türkiye’den bilinmemektedir. [HaritaSinonimler, Herbaryum] Çayır, yol kenarı, tahrip edilmiş araziler ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve kasım ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kıl kıskısı adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca sandalet anlamına gelir. Cinsin kapçık yapısına işaret etmektedir. Diğer bir çıkarsamaya göre Latince kaba anlamına gelir. Cinse bağlı bazı türlerin yaprakları serttir ve otçulları caydırmak için küçük dikensi yapılar barındırır. Tür adı Latince kılcal anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek durumu sapının yapısına dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “caule filiformi” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.