Site icon Kocaeli Bitkileri

Crataegus tanacetifolia (Ayva alıcı)

Crataegus tanacetifolia

Crataegus tanacetifolia

Tanımı

8 ila 10 metre büyüyebilir. Yapraklar ters yumurtamsı ila baklavamsı yumurtamsı, 1,5 ila 2,5 cm uzunluğunda ve 1,5 ila 2,5 cm genişliğindedir. Tabanları kamamsı, yeşil renkli, ülgerli, alt yüzeyleri yoğun ülgerli, 3 ila 7 lobludur. Yaprak sapı 3 ila 10 mm uzunluğundadır. Salkım 4 ila 8 çiçeklidir. Çiçekler beyaz renkli, 2,5 cm çapındadır. Çanak yaprak büyük, üçgensi, meyve zamanı ters dönüktür. 5 boyuncuk görülür. Meyve sarı, zaman zaman kırmızıya bürünmüş ve 2 cm çapındadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak sadece Türkiye’de yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Kayalık yamaçlar ve ormanlık alanlarda görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Görseller Franz Xaver’in izni ile kullanılmıştır. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 800 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde ayva alıcı, çakır alıcı, godon alıcı, sarı alıç, göden alıcı ve kotan alıcı adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dayanıklı anlamına gelir. Cinsin kalın odunsu yapısına atıftır. Daha kabul edilebilir bir yoruma göre Antik Yunanca sağlam diken anlamına gelir, cinsin bazı üyelerinde dikenler görülür. Cinsin Türkçe yaygın adı alıç Farsça kökenlidir, aynı dilde alu erik anlamına gelir, aluç ise küçük erik. Tür adı Latince Tanacetum yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının papatyagiller cinsi Tanacetum (pire otu) yapraklarına benzemesine işaret eder.

Gıda

Meyveler çiğ ya da pişirilerek tüketilebilir.

Tıp

Meyveler ve çiçekler, doğrudan ve hafif bir kalp toniği görevi görmenin yanı sıra hipotansif bir etkiye sahiptir. Özellikle yüksek kan basıncı ile birlikte zayıf kalp tedavisinde endikedirler. Etkili olması için uzun süreli kullanım gereklidir.

Fotoğrafları

Exit mobile version