Site icon Kocaeli Bitkileri

Crataegus microphylla (Kocakarı armudu)

Crataegus microphylla

Crataegus microphylla: 09/06/2019; Altıoluk Yaylası; 1354 m.; yayla. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

4 metre büyüyebilir. Çok sayıda 0,5 ila 1,2 cm uzunluğunda dikeni vardır. Yapraklar genişçe yumurtamsıdır. Yaprak sapı 0,5 ila 2,5 cm uzunluğundadır. Çanak yapraklar sivridir. Tek boyuncuk vardır. Meyve parlak kırmızı renkli, 12 mm uzunluğunda ve 6 mm genişliğindedir. Meyve zamanı çanak yaprak diktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık, alpin çayırlar ve ormanlık alanlarda görülür. Kartepe ve Başiskele ilçelerinde gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde küçük yapaklı geyik dikeni ve kocakarı armudu adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dayanıklı anlamına gelir. Cinsin kalın odunsu yapısına atıftır. Daha kabul edilebilir bir yoruma göre Antik Yunanca sağlam diken anlamına gelir, cinsin bazı üyelerinde dikenler görülür. Cinsin Türkçe yaygın adı alıç Farsça kökenlidir, aynı dilde alu erik anlamına gelir, aluç ise küçük erik. Tür adı Antik Yunanca küçük yapraklı anlamına gelir. Türün yapraklarının ayırt ediciliğini vurgular.

Fotoğrafları

Exit mobile version