Muşmula
Crataegus germanica
Crataegus germanica (Muşmula) hakkında genel bilgiler.
Bazı kaynaklarda Mespilus germanica adı ile geçmektedir. 6 metre kadar büyüyebilir ancak genelde daha kısa ve çalı formunda kalır. Azami 50 yıl yaşar. Kabuk grimsi kahverengidir. Yapraklar koyu yeşil ve eliptiktir. Yapraklar havlıdır ve sonbaharda dökülmeden önce kırmızıya döner. Çiçekler geniş yumurtamsı ve beş taç yapraklıdır. Çiçekler erseliktir. Meyveler 5 adet sert tohum barındırır. Tohumlar Kasım ayında olgunlaşır. Sıcak bir yaz ve çok sert olmayan bir kışın yaşandığı iklimi tercih eder. Güneş alan kuru yerleri ve hafif asitli toprakları sever.
Tür adı Latince Almanya anlamına gelir. Epitetin aksine tür Almanya’da doğal olarak bulunmaz. Antikçağda batı Asya’dan Roma uygarlığı eli ile Avrupa’ya taşınmıştır. Linnaeus, özgün tanımda “Habitat in Europae australi” demektedir.
Gözlem bilgileri
Coğrafi dağılım
Bitki doğal olarak batı Asya ve doğu Avrupa’da yayılış gösterir. [Harita, Sinonimler, Herbaryum]
Habitat
Kayalık bölgeler, çalılıklar ve ormanlık alanlarda görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir.
Türkçe adı
Dilimizde muşmula, beşbıyık, döngel, ezgil, gelinboğan ve töngel adları ile bilinmektedir.
Çiçek zamanı
Mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açar.
Rakım
Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.
Kullanım bilgileri
Gıda
Meyvesi yenilebilir. Hasat edildikten sonra çürümeye bırakılır, meyvenin iç kısmı beyazdan kahverengiye döndüğünde yumuşak ve tropik meyveleri andıran lezzetli bir tada sahip olur.
Dikkat!
Olgunlaşmadan yenmemelidir.
Tıp
Böbrek kum ve taşlarının dökülmesine yardım eder. Bağırsakların iyi çalışmasını sağlar. İncebağırsak iltihabı, ishal ve dizanteriyi giderir. Kan dolaşımını düzenler. Sinirleri güçlendirir. Mide hastalıklarında faydalıdır. Aşırı tüketimi sindirim sistemine zararlıdır. Tohumlar toksik hidrosiyanik asit içerir ve fazla tüketilmemelidir. Büzücü ve müshildir. Meyvenin pulpası müshildir. Tohumlar taşı dağıtıcı veya eriticidir.







Görüşünüzü Yazın