
Kırasula
Dolaşım
Bitkiler › Taşkıran takımı › Damkoruğugiller › Kırasula › Kırasula
Dağılımı
Bitki Avrupa, Ortadoğu ve kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir.
Genel bilgiler
Sıklıkla küme halinde görülen tek yıllık bir bitkidir. Gövde 1 ila 5 cm uzunluğundadır. Yapraklar yumurtamsı dikdörtgensi, kalın, 1 ila 1,5 mm uzunluğunda, karşılıklı dizilişli ve kaynaşıktır. Çiçekler yaprak koltuklarında 1 ila 2 adettir. Çiçek sapı 0,5 mm uzunluğundadır. Çanak yapraklar 0,8 mm uzunluğunda ve mukronattır. Taç yapraklar beyazımsı ve 0,7 mm uzunluğundadır. Folikül 0,5 mm uzunluğundadır ve 1 ila 2 arası sayıda tohum taşır. Erken dönemde yeşil olan bitki, zamanla turuncuya ve en sonunda kırmızıya döner.
Gözlem
Kumlu bölgeler, orman sınırları ve nemli çayırlarda görülür. Hayli küçük bir türdür ve görülmesi güçtür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir.
Yaygın adları
Kırasula.
Çiçek zamanı
Mart-Nisan ayları.
Yükseklik
0-200 metre arası.
Etimoloji
Cins adı Latince “kalın” anlamına gelir. Cinsin etli yaprak yapısına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan “kırasula” kelimesi de bilimsel adından çıkarılmıştır. Bitkiler ticari olarak “yeşim bitkisi” adı ile dolaşımdadır. Tür adı ise Latince “Michelangelo Tilli‘ye” anlamına gelir. 10 Nisan 1655 – 13 Mart 1740 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci.
Fotoğrafları
Literatür
A Flora of the Island of Jersey 87. 1903. Lest.-Garl.