Site icon Kocaeli Bitkileri

Crassula tillaea (Kırasula)

Crassula tillaea

Crassula tillaea: 13/04/2021; Denizli Göleti; 220 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Tanımı

Sıklıkla küme halinde görülen tek yıllık bir bitkidir. Gövde 1 ila 5 cm uzunluğundadır. Yapraklar yumurtamsı dikdörtgensi, kalın, 1 ila 1,5 mm uzunluğunda, karşılıklı dizilişli ve kaynaşıktır. Çiçekler yaprak koltuklarında 1 ila 2 adettir. Çiçek sapı 0,5 mm uzunluğundadır. Çanak yapraklar 0,8 mm uzunluğunda ve mukronattır. Taç yapraklar beyazımsı ve 0,7 mm uzunluğundadır. Folikül 0,5 mm uzunluğundadır ve 1 ila 2 arası sayıda tohum taşır. Erken dönemde yeşil olan bitki, zamanla turuncuya ve en sonunda kırmızıya döner.

Gözlem bilgileri

Bitki Avrupa, Ortadoğu ve kuzey Afrika’da doğal olarak yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kumlu bölgeler, orman sınırları ve nemli çayırlarda görülür. Hayli küçük bir türdür ve görülmesi güçtür. Gebze ilçesinde gözlemlenmiştir. Mart ve nisan ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde kırasula adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince kalın anlamına gelir. Cinsin etli yaprak yapısına işaret eder. Cinsin Türkçe adı olan kırasula kelimesi de bilimsel adından çıkarılmıştır. Bitkiler ticari olarak yeşim bitkisi adı ile dolaşımdadır. Tür 10 Nisan 1655 – 13 Mart 1740 tarihleri arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Michelangelo Tilli‘ye adanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version