Crambe maritima (Deniz lahanası)

derleyen:

Deniz lahanası

Tanımı

Crambe maritima (Deniz lahanası) sağlam yapılı, etli, kalın köklü ve çıplak çok yıllık bir bitkidir. Genellikle 30 ila 70 cm büyüyebilir ve 60 cm genişliğe ulaşabilir. Alt yapraklar dalgalı dişli ila düzensiz az teleksidir. Taç yaprak beyaz renkli ve 6 ila 10 mm uzunluğundadır. Çiçek sapı 8 ila 26 mm uzunluğundadır. Tohum 4 ila 5 mm uzunluğundadır.

Akyumak ile ilgili bilgi → Crambe || Turpgiller ile ilgili bilgi → Brassicaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Karadeniz, Baltık Denizi ve Atlas Okyanusu kıyılarında yayılış gösterir ancak günümüzde Amerika kıtasında da doğallaşmıştır. Deniz kenarında görülen bitki umumiyetle haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 50 metreye kadar olan rakımlarda Kandıra ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Sinonimler → Herbaryum


Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca çekmiş anlamına gelir. Cinsin yapraklarının zamanla küçülmesine işaret eder. Kelime lahana için kullanılan geleneksel kelimedir. Tür adı Latince deniz anlamına gelir ve açık bir şekilde türün habitat tercihine dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “Habitat ad littora Oceani septentrionalis” olarak belirtilmiştir.


Gıda

Genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünler çiğ ya da pişirilerek tüketilmektedir. Bunun yanında kökü nişasta ve şeker açısından zengindir ve pişirilerek yenilmektedir.


Crambe maritima
Crambe maritima
Crambe maritima
Deniz lahanası
Crambe maritima
Deniz lahanası

Deniz lahanası…

Crambe maritima, deniz kenarında görülen, genelde yaz aylarında çiçek açan ve bazı bölgelerde tüketilen bir bitkidir.

Dilimizde deniz lahanası adı ile bilinmektedir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.