Site icon Kocaeli Bitkileri

Cotoneaster horizontalis (Yayılıcı dağ muşmulası)

Cotoneaster horizontalis

Cotoneaster horizontalis: 11/10/2020; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

50 cm ila 1 metre büyüyebilir ve 1,5 metre genişliğe ulaşabilir. Dalcıklar siyahımsı kahverengi ve silindiriktir. Yapraklar dökülücü ya da kısmen dökülücü, dairesel ila genişçe eliptik, parlak yeşil renkli ve 6 ila 12 mm uzunluğundadır. Yaprak sapı 1 ila 3 mm uzunluğunda ve havlıdır. Güz aylarında görülen kırmızı renkli meyveler kış aylarında da görülmeye devam eder. Çiçekler 5 ila 7 mm çapında ve pembe ila beyaz renklidir. Meyve parlak kırmızı renkli ve küresel ila elipsoittir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Çin’de yayılış gösterir ancak peyzaj bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde dikilmektedir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Haziran ve temmuz ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde yayılıcı dağ muşmulası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca ayva gibi anlamına gelir. Muhtemelen meyvelerin tadına işaret etmektedir. Tür adı Latince yatay anlamına gelir. Türün dal yapısına işaret eder. Özgün tanımda bu “ramis ramulisque horizontalibus” olarak belirtilmiştir.

Dikkat

Fotoğrafları

Exit mobile version