Cota triumfetti (Yamaç papatyası)

derleyen:

Özet

Cota triumfetti (Yamaç papatyası) genelde kayalık yamaçlarda görülen ve yaz başından güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Cota

Babuçça

Tanımı

Cota triumfetti (Yamaç papatyası) genellikle 30 ila 90 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Rizomlar kısa, dikey ve kahverengi olup çok sayıda yanal köke sahiptir. Gövde tek ya da birkaç adet, üst bölümü tirsus-dallı ve yeşil ila kahverengi-yeşil renklidir. Yapraklar yumurtamsı-eliptik, sapsız, 13 ila 14 cm uzunluğunda ve derin biçimde 3 ila 7 adet dikdörtgensi bölüme ayrılmıştır. Taksonomik olarak Cota tinctoria ile karıştırılabilir. Ayırt edici özellikleri ise şöyledir: Yapraklar ondan daha uzun ve düz ve bölümleri sarar biçimde değildir; involukrum 1,5 ila 1,8 cm genişliğindedir; içteki filariler zaman zaman belirgin koyu kenarlıdır; dilsi çiçekler beyaz renkli, 1 ila 1,8 cm uzunluğundadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Batı Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Orman açıklıkları, çayırlar ve kayalık yamaçlarda görülen bitki umumiyetle haziran ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi 400 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Başiskele ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde yamaç papatyası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küçük fincan anlamına gelir ve bu bağlamda disk çiçeklerinin yapısına işaret etmektedir. Tür 1656 – 1708 yılları arasında yaşamış İtalyan bitki bilimci Giovanni Battista Triumfetti’ye adanmıştır.

Fotoğrafları