Site icon Kocaeli Bitkileri

Cota tinctoria (Boyacı papatyası)

Cota tinctoria var. discoidea

Cota tinctoria var. discoidea; 13/05/2021; Bayındırlık; 108 m.; çayır. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Cota tinctoria (Boyacı papatyası) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Cota

Babuçça

Tanımı

Cota tinctoria (Boyacı papatyası) genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir. Grimsi yeşil ila beyazımsı, seyrek ya da yoğun biçimde tüyle kaplı ya da zaman zaman neredeyse tamamen tüysüzdür. Gövde tabandan dallı, dik ve dallar tek başlıdır. Yapraklar 2 ila 3 arası derin teleksidir. Çiçek başları ışınsal ya da disksidir. İnvolukrum 1 cm genişliğinde, seyrek ya da yoğun biçimde kaba tüylü, iç filariler kahverengi kenarlı ve tepede kirpiklidir. Dilsi çiçekler sarı renkli ve yaklaşık 20 adettir. Hoş kokusu nedeniyle popüler bir süs bitkisidir. Güneşli bölgeleri, nemli ya da kuru toprakları tercih eder.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Batı Asya’da yayılış gösterir ancak günümüzde kuzey Amerika’da da doğallaşmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Çalılık ve tarlalarda görülen bitki umumiyetle mayıs ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde boyacı papatyası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küçük fincan anlamına gelir ve bu bağlamda disk çiçeklerinin yapısına işaret etmektedir. Tür adı Latince boya anlamına gelir. Türün geleneksel olarak boya için kullanıldığına işaret eder.

Gıda

Çiçek başlarından çay yapılır.

Tıp

Spazm çözücü, terletici, kusturucu, adet akışı teşvik edici ve deri kabartıcıdır. Lapa haline getirilerek hemoroide uygulanır. Yapraklar böcek sokmalarına karşı etkilidir.

Bilgi

Çiçeklerinden sarı boya elde edilir.

Fotoğrafları

Exit mobile version