Site icon Kocaeli Bitkileri

Cota austriaca (Babuçça)

Cota austriaca

Cota austriaca: 08/06/2020; Zübeyde Hanım Ormanı; 470 m.; ormanlık. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Cota austriaca (Babuçça) genelde işlenmemiş arazilerde görülen ve bahar sonundan yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Cota

Babuçça

Tanımı

Cota austriaca (Babuçça) genellikle 20 ila 60 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ya da yükselicidir. Gövde genellikle tabandan itibaren dallıdır. Yapraklar 1,5 ila 4,5 cm uzunluğundadır. Çiçek başlarını taşıyan sap zamanla hafifçe kalınlaşma eğilimindedir. İnvolukrum 1 cm genişliğinde, dış filariler yumurtamsı ve tepede sipsivri, iç filariler dikdörtgensi ya da eliptik ve sıklıkla kahverengimsi kirpiklidir. Çiçek tablası yarı küreseldir. Dilsi çiçekler yaklaşık 15 ila 20 adettir ve beyaz renklidir. Kapçık dikdörtgensi kamamsıdır. Anthemis arvensis ile hayli yakındır ancak yaprakçıkların daha düzenli loblu olması ile ayırt edilebilir. Ayrıca A. arvensis tohumları olgunlaştığında kömeç esnek kalır, oysa Cota austriaca‘da sertleşerek hafif bir dikenli görünüme kavuşur.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Batı Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimler] Tarlalar, tahrip edilmiş araziler ve yol kenarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda il genelinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde babuçça adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca küçük fincan anlamına gelir ve bu bağlamda disk çiçeklerinin yapısına işaret etmektedir. Tür adı Latince Avusturya anlamına gelir. Tür, Nicolaus Joseph von Jacquin’in Florae Austriaca adlı eserinde tanımlanmıştır.

Fotoğrafları

Exit mobile version