Cota altissima (Köpek papatyası)

derleyen:

cins:

Tanımı

20 ila 80 cm büyüyebilir. Gövde diktir. Gövde genellikle üst bölümde dallıdır. Yapraklar 3 ila 7 cm uzunluğundadır. Çiçek başlarını taşıyan sap zamanla kalınlaşma eğilimindedir. İnvolukrum 1 ila 2 cm genişliğinde, dış filariler yumurtamsı ve tepede dik, iç filariler dikdörtgensi ve tepede küttür. Çiçek tablası yarı küreseldir. Dilsi çiçekler yaklaşık 20 adettir ve beyaz renklidir. Dil 1,2 cm uzunluğundadır. Kapçık kamamsıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrupa ve Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar, tahrip edilmiş araziler ve yol kenarında görülür. İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Nisan ve haziran ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1200 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adı

Dilimizde köpek papatyası, kel papatya, boylu papatya ve yoğurt çiçeği adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı İtalyanca küçük fincan anlamına gelir. Disk çiçeklerinin yapısına işaret eder. Tür adı Latince en yüksek anlamına gelir. Bitkinin, cins özelinde boyutuna işaret eder. Özgün tanımda bu “Caulis multiflorus, segete fere altior, striatus, erectus” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları