Site icon Kocaeli Bitkileri

Cosmos (Kozmos)

Özet

Cosmos (Kozmos) çiçeklerinin çarpıcı görünümleri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde yetiştirilen bir dizi süs bitkisini barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Cosmos (Kozmos) 30 cm ila 2 metre arasında boylanan ve tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde genellikle tek adet, dik ya da yükselici ve ıraksak ya da boyunca dallıdır. Yapraklar çoğunlukla gövdede, saplı ya da sapsız, basit, teleksi ya iki teleksi ve karşılıklı dizilişlidir. Çiçek başları ışınsal, terminal ve tektir. İnvolukrum yarı küresel ya da neredeyse küresel ve 3 ila 15 mm çapındadır. Filariler kalıcı, 2 sırada genellikle 8 adet, belirgin, mızraksı, dikdörtgensi ya da yumurtamsı, uzunlukları eşit, zarsı ya da otsu ve kenarları kuruzarsıdır. Çiçek tablası düzdür. Dilsi çiçekler 8 ya da kültivarlarda daha çok ve verimsiz olup taç beyaz, pembe, mor, sarı, kırmızı ya da turuncu renklidir. Tüpsü çiçekler 10 ila 20 adet, erselik ve verimli olup taç sarı renklidir. Kapçık koyu kahverengi ila siyah renkli, görece ince, dört köşeli-silindirik ya da mekiksidir. Sorguç kalıcıdır. Cins Amerika kıtasına özgüdür ancak günümüzde neredeyse dünyanın tamamına dağılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dünya anlamına gelir. Cosmos kelimesi bu dilde hem dünyayı hem de dünyanın ahengini belirtir. Cinsin çiçek başları dünyayı ve ahengi simgeler.

Kocaeli’ndeki türler

Cosmos sulphureus

Sülfür kozmos

Exit mobile version