Site icon Kocaeli Bitkileri

Cosmos bipinnatus (Kozmos)

Kozmos

Cosmos bipinnatus: 13/07/2021; Bağırganlı; 10 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Özet

Cosmos bipinnatus (Kozmos) çarpıcı çiçekleri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde süs bitkisi olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Cosmos

Kozmos

Tanımı

Cosmos bipinnatus (Kozmos) tek yıllık bir bitkidir ancak yıllar boyunca aynı bölgede tohumları sayesinde yeniden boy gösterebilir. 60 ila 180 cm büyüyebilir. Çiçekler 5 ila 7 cm uzunluğunda, bırahteler ile çevrilmiş, pembe, mor ya da beyaz renkli olabilir. Dilsi çiçekler genellikle sekiz adettir. Gövde dallıdır ve yoğun biçimde sert trikomlu ya da nadiren çıplaktır. Yaprak sapı belirgin değildir, kanatlıdır ve 10 mm uzunluğundadır. Bazen de yaprak sapı hiç görülmez. Yapraklar şeritsi ipliksi ila darca şeritsi, 0,5 ila 1 mm uzunluğunda, uçları sivri, sert ancak keskin değildir. Yapraklar ipliksi bölümlere ayrılmaktadır. Kapçık siyah renkli, pürüzsüz ya da kısaca kıllıdır. Sorguç mevcut değildir ya da onun yerine 2 ila 3 arası sayıda kılçık bulunmaktadır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak orta Amerika kıtasında yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümüne yayılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tahrip edilmiş araziler, yol kenarı ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle temmuz ve eylül ayları arasında çiçek açmaktadır deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde kozmos adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca dünya anlamına gelir. Cosmos kelimesi bu dilde hem dünyayı hem de dünyanın ahengini belirtir. Cinsin çiçek başları dünyayı ve ahengi simgeler. Tür adı Latince iki teleksi anlamına gelir. Türün yaprak yapısına işaret eder.

Fotoğrafları

Exit mobile version