Özet
Corylus (Fındık) yenilebilir fındıkları nedeniyle özellikle birkaç türü dünyanın büyük bölümünde yetiştirilen meşhur bir cinstir.
Hiyerarşi
Tanımı
Corylus (Fındık) 3 ila 15 metre büyüyebilen, yaprak dökücü çalılar ya da ağaçlardan oluşan bir cinstir. Gövde kabuğu kahverengi, ince ve pürüzsüzdür. Ahşap neredeyse beyaz ila açık kahverengi ve görece serttir. Yapraklar basit ve kenarları dişlidir. Yaprak ayası darca yumurtamsı, 4 ila 12 cm uzunluğunda, 3,5 ila 12 cm genişliğinde, tabanı sıklıkla yüreksi ve ucu neredeuse lobludur. Çiçek ve yaprak tomurcukları farklı biçimdedir. Yaprak tomurcukları sivri, çiçek tomurcukları yuvarlak tepelidir.
Erkek kedicikler dalcıkların yan tarafındaki kısa sürgünlerde çok sayıda salkım halinde olup yapraklardan önce genişlemektedir. Dişi kedicikler erkeklerden daha uzakta ve erkek kedicikler ile aynı zamanda genişlemektedir. Meyve neredeyse küresel ila yumurtamsı, hafifçe yanlardan sıkıştırılmış ve boyuna çıkıntılıdır. Bunlar 1 ila 2,5 cm uzunluğunda ve 1 ila 2 cm çapında olup fındığı tamamen ya da kısmen saran bir involukrum ile çevrelenmiştir. Özellikle involukrumun şekli ve yapısı tür teşhisinde anahtar görevi görmektedir. Cins kuzey yarımküreye özgüdür. Yaygın olarak bilinen ve meyveleri tüketilen bir cinstir. Bitki uzlaşmayı simgeler. [Harita, Sinonimler, Türler]
Etimoloji
Cins adı Antik Yunanca miğfer anlamına gelir. Hem fındığın biçimine hem de kabuğunun sert yapısına işaret eder.