Site icon Kocaeli Bitkileri

Cortaderia selloana (Pampas otu)

Cortaderia selloana

Cortaderia selloana: 27/09/2020; İzmit Sahili; 5 m.; deniz kenarı. © Hüseyin Cahid Doğan.

Tanımı

2 ila 4 metre büyüyebilir. Gövde diktir ve büyük kümeler oluşturur. Dil 3 mm uzunluğundadır. Yaprak ayası 2 metre kadar uzayabilir. Bileşik salkım gösterişli, dikdörtgensi, 50 ila 80 cm uzunluğunda ve 12 ila 15 cm genişliğindedir. Başakçık gümüşî ya da zaman zaman pembemsi, dişi başakçık 15 ila 18 mm uzunluğunda ve 4 ila 6 çiçekli; erkek başakçık 18 ila 23 mm uzunluğunda ve ila 6 çiçeklidir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak güney Amerika’da yayılış gösterir ancak süs bitkisi değeri nedeniyle dünyanın büyük bölümünde doğallaşmıştır. İzmit’te Kiraz çayı ile Kumla deresi arasındaki bölgede hayli büyük bir koloni oluşturmuştur. [Harita, Sinonimler, Herbaryum] Deniz kenarında doğallaşmış olarak ya da süs bitkisi park ve bahçelerde görülür. İzmit ilçesinde gözlemlenmiştir. Ağustos ve eylül ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 100 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde pampasotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı İspanyolca kesici anlamına gelir. Yaprakların kenarlarının keskin olmasına işaret eder. Tür 1789-1831 yılları arasında yaşamış Alman bitki bilimci Friedrich Sellow’a adanmıştır. Güney Amerika florası üzerinde çalışmıştır. Pampa, güney Amerika’daki steplere verilen isimdir. Pampas ise bunun çoğuludur. Bitkinin özgün habitatı pampalardır.  Tür İnglizcede “pampas grass” olarak bilinir.

Fotoğrafları

Exit mobile version