Coronilla (Burçak)

Coronilla (Burçak) hakkında genel bilgiler.

Özet

Coronilla (Burçak) genelde taç benzeri çiçek durumları ile karakteristik olan ot ve çalılardan oluşan bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Fabales

Bakla takımı

Fabaceae

Baklagiller

Tanımı

Coronilla (Burçak) tek ya da çok yıllık otlar ile dikensiz çalılardan oluşan bir cinstir. Gövde ve dallar köşeli ya da olukludur. Yapraklar almaşlı dizilişli, tek teleksi, 3 yaprakçıklı ya da basit, kulakçık iri ya da miniktir. Çiçek durumu koltuklarda şemsiye halinde, saplı ve genellikle 10 ila 20 adet çiçeklidir. Çanak lobları uzunlukça eşit değildir. Taç yapraklar beyaz, sarı ya da pembe ila mor renkli ve pençelidir. Bırahte serbest ve kara uçludur. En üstteki iplikçik serbest, kalan diğer dokuzu birleşiktir. Meyve kendi kendine açılmaz, şeritsi ila mızraksı, 1 ila 12 adet bölümlü ve birkaç tohumludur. Cins Avrasya ve Kuzey Afrika’ya özgüdür ancak günümüzde neredeyse dünyanın tamamına dağılmıştır. Cinsin taksonomik durumu halihazırda netlik kazanmış değildir. Kocaeli’de bulunan ve daha önce Securigera cinsinde bulunan üç tür yakın zamanda Coronilla cinsine çağrılmıştır ancak tüm veritabanları bu rezivyona geçmiş değildir. Bu nedenle cinsin yukarıda verilen tanımı da net değildir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince küçük taç anlamına gelir. Cinsin çiçeklerin taç biçiminde dizilmesine işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Coronilla (Burçak)

Coronilla scorpioides

Akrep burçağı

Coronilla varia

Coronilla varia

Körigen

Coronilla securidaca

Coronilla securidaca

Kanca körigen

Coronilla cretica

Coronilla cretica

Ada körigeni

1

Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.

3

Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.

5

Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.

7

Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.

9

Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.

11

Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.

13

Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.

Derleyen

İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.

Total 2156 content entries
Hakkında

Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.