Site icon Kocaeli Bitkileri

Coreopsis (Kızgözü)

Özet

Coreopsis (Kızgözü) çarpıcı çiçekleri nedeniyle anavatanı dışında da yaygın olarak yetiştirilen bir dizi süs bitkisini barındıran bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Asterales

Papatya takımı

Asteraceae

Papatyagiller

Tanımı

Coreopsis (Kızgözü) genellikle 40 ila 120 cm büyüyebilen tek ya da çok yıllık otlar ile çalımsılardan oluşan bir cinstir. Gövde genellikle tek, dik ve ıraksak ya da boyunca dallıdır. Yapraklar tabanda, tabanda ve gövdede ya da gövdede, karşılıklı ve almaşlı dizilişli, saplı ya da sapsızdır. Yaprak ayası basit ve kenarları düz ya da teleksi ya da ayaksı lobludur. Kömeç ışınsal ve tek ya da küme halindedir. İnvolukrum küresel ila silindirik ve 4 ila 25 mm çapındadır. Filariler 2 sıra halinde genellikle 8 adet ve genellikle dikkat çekicidir. Çiçek tablası düz ila dışbükeydir. Dilsi çiçekler 8 ya da kültivarlarda çok daha fazla, verimsiz ya da verimli ya da dişi ve verimli olup taç genelikle sarı, zaman zaman kırmızı, kahverengi, mor, beyaz ya da pembe renklidir. Tüpsü çiçekler 8 ila 150 adet, erselik ve verimli olup taç genellikle sarı, zaman zaman da kırmızı, kahverengi ya da mor renklidir. Kapçık sıkıştırılmış, dairesel, yumurtamsı, dikdörtgensi ya da şeritsidir. Sorguç mevcut değildir ya da vardır ve kalıcıdır. Cins Amerika kıtasına özgüdür ancak günümüzde diğer kıtalara da yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca tahtakurusu gibi anlamına gelir. Cinsin kapçıklarının Cimex cinsine bağlı böcekleri andırmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version