Convolvulus tricolor (Gündüz sarmaşığı)

derleyen:

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.

Tanımı

Convolvulus tricolor (Gündüz sarmaşığı) üç renkli çiçekleri nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen popüler bir süs bitkisidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Solanales

Patlıcan takımı

Convolvulaceae

Tarlasarmaşığıgiller

Convolvulus

Tarlasarmaşığı

Tanımı

Convolvulus tricolor (Gündüz sarmaşığı) genellikle 10 ila 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde kalın, köşeli, havlı, yaslanıcı ve yayılıcı tüylüdür. Yapraklar sapsız, 2 ila 4 cm uzunluğunda, kaşıksı ya da ters yumurtamsı ila ters mızraksı, üst yüzeyde çıplak ila seyrek tüylü, alt yüzeyde kahverengi cılız tüylü ve küt ila sivri uçludur. Çiçekler koltuklarda, bırahteli ve tektir. Bırahte şeritsi ve kahverengi cılız tüylüdür. Çanak yapraklar 6 ila 8 mm uzunluğunda, yayık cılız tüylü, ortada daraltılmış, üst bölümü yumurtamsı ila mızraksı, sivri uçlu, yeşil renkli ve alt bölümü dışkübey renksizdir. Dıştaki çanak yapraklar kıllı, ters yumurtamsı ila yumurtamsı dikdörtgensi ve ucu yeşil, yumurtamsı ve sivridir. Taç 2 cm uzunluğunda ve şeritli olup tabanda sarı, merkezde beyaz ve kenarlarda mavi renklidir. Yumurtalık tüylüdür. Kapsül havlıdır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir ancak günümüzde ülkemizde doğallaşmıştır. [Harita, Alt türler, Sinonimler, Herbaryum] Tarlalar, yol kenarı ve bahçelerde görülen bitki umumiyetle mayıs ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adları

Dilimizde gündüz sarmaşığı ve gündüz güzeli adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük sarılıcı anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin bazı üyelerine mahsus olan diğer bitkilere sarılıcı karakterlerine işaret etmektedir. Tür adı Latince üç renkli anlamına gelmekte ve açık bir şekilde tacın farklı rengi sergilemesine dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “flore triplici colore insignito” olarak belirtilmiştir.

Fotoğrafları


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir