Site icon Kocaeli Bitkileri

Convolvulus holosericeus (Gündüz sefası)

Tanımı

Tabanı odunsudur. Gövde yatık ya da yükselicidir. Alt yapraklar darca ters yumurtamsı ila şeritsi ters mızraksı, 1,6 cm uzunluğunda ve 0,3 ila 0,9 cm genişliğinde, genellikle kısa saplı, diğer durumlarda ise sapsızdır. Çiçekler zaman zaman tek ve tepede, bunun dışında koltuklarda ya da tepede salkım halindedir. Dış çanak yapraklar kambur, dairesel yumurtamsı, tepede sipsivri, yaslanıcı tüylü ya da tüysüzdür. Taç beyaz ila soluk sarı renkli, nadiren gül renginde, 2 ila 2,8 cm uzunluğundadır. Yumurtalık tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [Harita, Herbaryum] Ormanlık alanlar, çalılıklar ve kayalık bölgelerde görülür. Başiskele ilçesinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açar. 300 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde gündüzsefası adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince küçük sarılıcı anlamına gelir. Cinsin bazı üyelerine mahsus olan diğer bitkilere sarılıcı karakterlerine işaret eder. Tür adı Antik Yunanca tamamen ipeksi anlamına gelir. Türün yapraklarının tüy yapısına işaret eder.

Exit mobile version