Vicia narbonensis (Kocafiğ)
Vicia narbonensis (Kocafiğ) genelde ekili arazilerde görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
- 1
Çiçek
Vicia narbonensis: 01/04/2024; Bayındırlık; 108 m.; tarla. © Hüseyin Doğan
- 2
Meyve
Vicia narbonensis: 01/04/2024; Bayındırlık; 108 m.; tarla. © Hüseyin Doğan
- Alem:
Plantae
- Takım:
Fabales
- Aile:
Fabaceae
- Cins:
Vicia
- Literatür:
Sp. Pl.: 737 (1753).
- Yazar:
L.
- Dağılım:
- Eşadlar:
- Kayıtlar:
Vicia narbonensis (Kocafiğ), Baklagiller ailesine bağlı Fiğ cinsinden sağlam yapılı, neredeyse tüysüz ile cılız tüylü kıllı ve tek yıllık bir bitkidir.
Tanımı#
Genellikle 15 ila 70 cm boylanabilir. En üstteki yapraklar 2 ila 3 çift yaprakçıklı, en alttaki ise tek yaprakçıklıdır. Yaprakçıklar iri olup 10 ila 40 mm uzunluğunda ve 9 ila 20 mm genişliğindedir. Bunlar eliptik ya da dikdörtgensi mızraksı ila yumurtamsı dairesel ila ters yumurtamsıdır. Kulakçık yarı tebersi ila yarı dairesel, kenarları düz ya da dişlidir. Sülük basit ya da dallıdır.
Çiçek durumu sapı çiçeklerden daha kısa olup 1 ila 6 arası sayıda çiçek taşır. Çiçekler 16 ila 30 mm uzunluğunda, neredeyse tek renkli ve genellikle koyu menekşe, nadiren leylak ya da krem bezelidir. Çanak 8 ila 10 mm uzunluğunda ve ağzı hafifçe eğiktir. Dişlerin uzunlukları farklı ve mızraksıdır. Meyve 35 ila 50 mm uzunluğunda ve 8 ila 11 mm genişliğinde, şeritsi dikdörtgensi ve kıvrık gagalıdır. Meyve başına 4 ila 6 tohum bulunur ve bunlar neredeyse küreseldir. Dilimizde koca fiğ adı ile bilinmektedir.
Gözlem bilgileri#
Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ile Orta Asya arasında kalan bölgede yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa, Afrika ve Amerika’ya da dağılmıştır. Tarlalar, yol kenarı ve volkanik alanlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji#
Cins adı Latince bağlayıcı anlamına gelir. İlk defa Plinius tarafından kullanılmıştır ve cinsin birçok üyesinde görülen sarılıcı karaktere işaret eder. Epitet Latince Narbonne, Fransa anlamına gelir ve türün tip yerine işaret eder.