Trifolium ligusticum (Pembediş)
Trifolium ligusticum (Pembediş) genelde orman sınırlarında görülen ve bahar sonundan yaz ortasına kadar çiçek açan tek yıllık bir bitkidir.
- 1
Çiçek

Trifolium ligusticum: 12/05/2019; Uzuntarla Tabiat Parkı; 110 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan
- Alem:
Plantae
- Takım:
Fabales
- Aile:
Fabaceae
- Cins:
Trifolium
- Literatür:
Fl. Gall.: 731 (1807).
- Yazar:
Balb. ex Loisel.
- Dağılım:
- Eşadlar:
- Kayıtlar:
Trifolium ligusticum (Pembediş), Baklagiller ailesine bağlı Yonca cinsinden genellikle 10 ila 50 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir.
Tanımı#
Gövde seyrek biçimde yayık tüylü ve dik ya da yatık yükselicidir. Kulakçık üçgensi dikdörtgensi ve üstteki bölümü üçgensi kıllıdır. Bütün yapraklar almaşlı dizilişli ve saplıdır. Yaprakçıklar 0,6 ila 2 cm uzunluğunda, 5 ila 13 mm genişliğinde, ters yumurtamsı ve az girintilidir. Çiçek durumu elipsoit ila oval, 8 ila 14 mm genişliğinde ve çiçek durumu sapı uzundur. Çanak çan biçiminde, tüp 10 damarlı, kıllı; dişler geniş üçgensi tabanlı, sivri, eşit uzunlukta, dik ya da ıraksak, sadece meyve zamanı yayılıcı ve siyahımsıdır. Taç soluk pembe renkli, 5 ila 7 mm uzunluğunda ve çanaktan daha kısadır. Meyve yumurtamsı, derimsi, çanağa içkin ve 1 ya da 2 adet tohumludur. Dilimizde pembediş adı ile bilinmektedir.
Gözlem bilgileri#
Trifolium ligusticum doğal olarak Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Ancak günümüzde Avustralya’ya da dağılmıştır. Yol kenarı, çalılıklar ve orman açıklıklarında görülen bitki umumiyetle mayıs ve temmuz ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji#
Cins adı Latince üç yapraklı anlamına gelir. Cinsin yapraklarının çoğunlukla üç yaprakçıklı olmasına işaret eder. Epitet Latince Ligurya, İtalya anlamına gelir. Açık bir şekilde türün tip yerine işaret eder.













