Rabelera (Urgancık)
Rabelera (Urgancık) genelde ormanlık alanların sınırlarında görülen ve narin yapılı bitkilerden oluşan bir cinstir.
Rabelera (Urgancık) genelde ormanlık alanların sınırlarında görülen ve narin yapılı bitkilerden oluşan bir cinstir.
Rabelera (Urgancık) çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Gövde dört köşeli, tırmanıcı ya da yükselici ve ince ve sürünücü rizomludur. Genellikle 15 ila 60 cm kadar boylanabilir. Yapraklar uzun, mızraksı, grimsi yeşil renkli, tüysüz, sapsız, karşılıklı dizilişli ve dekussattır. Çiçek durumu terminal, gevşek ve 3 ila 31 çiçekten oluşan talkımlar halindedir. Bırahte yapraksı, 5 ila 50 mm uzunluğunda ve kenar ile orta damar pürüzlüdür. Çiçek sapı yükselici, 1 ila 60 mm uzunluğunda, ince ve havlıdır. Çiçekler beyaz renkli, 2 ila 3 cm çapındadır.
Çanak yapraklar beş adet, belirsiz biçimde üç damarlı, yumurtamsı ya da mızraksı, 6 ila 8 mm uzunluğunda, kenarları dar kuruzarsı, sivri uçlu ve çıplak olup taç yapraklardan daha kısadır. Taç yapraklar beş adet, 8 ila 14 mm uzunluğunda ve ucu iki parçalıdır. Ercik on adettir. Boyuncuk üç adettir. Kapsül yeşil renkli, neredeyse küresel, 5 ya da 6 mm uzunluğunda, çanak yapraklar aynı uzunlukta, sivri uçlu ve 3 valf tarafından açılmaktadır. Tohumlar kırmızımsı ya da kahverengi, böbreksi, sivilceli ve 2 ila 3 mm çapındadır. Cins Akdeniz Havzası, Avrupa ve Batı Asya’ya özgüdür ancak günümüzde Amerika kıtasına da dağılmıştır.
Cins 1953 yılında doğmuş olan Amerikalı bitkibilimci Richard Kevin Rabeler‘a adanmıştır.
Quercus cerris (Saçlı meşe) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık biçimde görülen bir bitkidir.
Quercus coccifera (Kermes meşesi) Akdeniz ülkelerinde kültürel açıdan önemli olan ve binlerce yıldır kullanılan meşhur bir bitkidir.
Quercus robur (Saplı meşe) binlerce yıldır tıbbi ve gıda amaçlı olarak kullanılan, ayrıca peyzajlara dikilen meşhur bir bitkidir.
Quercus rubra (Kızıl meşe) özellikle yapraklarını güz mevsiminde aldıkları renkler nedeniyle yaygın biçimde peyzajlara dikilen bir bitkidir.
Quercus ilex (Pırnal meşesi) genelde düşük rakımlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan her dem yeşil bir meşe türüdür.
Quercus infectoria (Mazı meşesi) binlerce yıldır derileri işlemek ve boya elde etmek için kullanılan bir çalıdır.
Quercus frainetto (Macar meşesi) genelde bahar aylarında çiçek açan ve diğer meşe türleri ile karışık halde görülen bir bitkidir.
Lysimachia punctata (Benli kargaotu) genelde orman sınırlarında görülen ve bahar sonundan güz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
Saxifragales (Taşkıran takımı) şakayık, sığla, çeşitli sukulent türleri ve bektaşi üzümü gibi bitkileri bünyesinde barındıran bir takımdır.
Fagales (Kayın takımı) ceviz, kestane ve fındık gibi bitkileri barındıran ve ekonomik değeri oldukça yüksek olan bir takımdır.
Brassicales (Turp takımı) canlıların beslenmesinde başrolde olan çok sayıda ekonomik değer yüksek bitkiyi barındıran kalabalık bir takımdır.
Apiales (Maydanoz takımı) kozmopolit bir dağılıma sahip olan ve çok sayıda tıbbi bitki ile mutfak bitkisini barındıran bir takımdır.
Caryophyllales (Karanfil takımı) ekonomik değeri yüksek bir dizi türün yanı sıra çok sayıda popüler süs bitkisini de barındıran bir takımdır.
Asparagales (Kuşkonmaz takımı) çok sayıda süs bitkisi ve ayrıca ekonomik değere sahip bir dizi soğanı barındıran bir takımdır.
Ranunculus ficaria subsp. ficariiformis (Arpacık salebi) nemli çayırlarda görülen ve bahar aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Crocus speciosus (Çayır çiğdemi) genelde ormanlık alanların civarında görülen ve güz aylarında çiçek açan bir bitkidir.
Allium neapolitanum (Sarmısak çiçeği) ilimizde genellikle bahçelere ile mezarlara dikilen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.
Sedum sarmentosum (Tel damkoruğu) genelde taşlık bölgelerde görülen ve yaz aylarında çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
Crocus keltepensis (Keltepe çiğdemi) sadece ilimizdeki iki dar bölgeden bilinen ve nesli yüksek seviyede tehdit altında olan bir türdür.
Veronica officinalis (Oropaçayı) genelde yüksek rakımlardaki çayırlarda görülen ve bahar ortasından yaz sonuna kadar çiçek açan bir bitkidir.
Allium rotundum (Deli pırasa) genellikle yol kenarı ve çayırlarda yetişen, ilimizde yaygın olan ve yaz aylarında çiçek açan bir bitkidir.
İzmitli, Kocaeli Üniversitesi'nde bitki tarihi üzerine çalışıyor.
Aramanızı başlatmak için tür adını yazmanız ve enter'a basmanız yeterlidir.
Örneğin, aramak istediğiniz kelime: Endemik
Sign in to access exclusive features and keep track of your favorite content on Wikilogy!
Sign up to create your account and unlock all the features Wikilogy has to offer!
New membership are not allowed.
Kocaeli’nde görülen bitkilerin klasik ve modern kaynaklara göre tıbbi, mutfak, ekonomik, vb. alanlardaki potansiyelinin ortaya konması amaçlanmış, ayrıca ilin bitki zenginliği fotoğraflarla desteklenerek ilgililer için bir kaynak oluşturulması gayesi güdülmüştür.
Kocaeli Bitkileri © Copyright 2025 - Bazı hakları saklıdır.