Carex distachya (İkiz ayakotu)
Carex distachya (İkiz ayakotu) genelde orman sınırlarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan çok yıllık bir bitkidir.
- 1
Başak
Carex distachya; 16/07/2023; Servetiye; 1000 m.; kayalık. © Hüseyin Doğan
- Alem:
Plantae
- Takım:
Poales
- Aile:
Cyperaceae
- Cins:
Carex
- Literatür:
Fl. Atlant. 2: 336 (1799).
- Yazar:
Desf.
- Dağılım:
- Sıra:
- Eşadlar:
- Kayıtlar:
Carex distachya (İkiz ayakotu), Hasırotugiller ailesine bağlı Ayakotu cinsinden genellikle 10 ila 40 cm büyüyebilen çok yıllık bir bitkidir.
Tanımı#
Gövde neredeyse ipliksi, pürüzsüz ya da zaman zaman üst bölümde pürüzlü, tabandaki kılıflar grimsi kahverengi iken zamanla siyahımsı kahverengidir. Yapraklar gövde ile aynı uzunlukta ve 0,5 ila 2,5 mm genişliğindedir. Çiçek kurulu ıraksak, 2 ila 5 dişi çiçekle birlikte hayli gevşektir. Dişi dışkavuzlar torbacıklara eşit, sarılıcı, saydam kenarlı ve soluk kahverengi yeşil renklidir. Torbacıklar soluk yeşilimsi kahverengi, genişçe mekiksi, 4,5 ila 5 mm uzunluğunda ve hafifçe parlaktır. Meyve kahverengidir. Dilimizde ikiz ayakotu adı ile bilinmektedir.
Gözlem bilgileri#
Bitki doğal olarak doğu Akdeniz havzasında yayılış gösterir. Yamaçlar, nemli bölgeler, yol kenarı ve ormanlık alanlarda görülmektedir. Umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 1400 metreye kadar olan rakımlarda Başiskele ilçesinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji#
Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir. Bu bağlamda bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret etmektedir. Epitet Antik Yunanca iki başaklı anlamına gelir ve açık bir şekilde türün çiçek durumunun yapısına dikkat çekmektedir.