Carex brizoides (Narin çayırsazı)
Carex brizoides (Narin çayırsazı) genelde sulak alanların civarında görülen ve bahar ortasından yaz başına kadar çiçek açan bir bitkidir.
- 1
Başak
Carex brizoides: 14/04/2021; Ballıkayalar; 70 m.; ormanlık. © Hüseyin Doğan
- Alem:
Plantae
- Takım:
Poales
- Aile:
Cyperaceae
- Cins:
Carex
- Literatür:
Cent. Pl. I: 31 (1755).
- Yazar:
L.
- Dağılım:
- Eşadlar:
- Kayıtlar:
Carex brizoides (Narin çayırsazı), Hasırotugiller ailesine bağlı Ayakotu cinsinden genellikle 25 ila 55 cm büyüyebilen bir bitkidir.
Tanımı#
Rizomlar 1,5 mm kalınlığında, sürünücü, rizom pulları soluk ila koyu kahverengi ve zamanla lifsidir. Gövde ince, dik ve yukarıda pürüzlü, taban kılıfları genellikle soluk kahverengidir. Yapraklar 1,5 ila 3 mm kalınlığında, üstteki yapraklar gövdeden daha uzun, ince, düz, üst yüzeyde minikçe sivilceli ve kenarları pürüzlüdür. Başakçıklar genellikle 4 ila 12 arası sayıda, hepsi birbirine benzerdir. Çiçek kurulu dikdörtgensi ve 3 cm uzunluğundadır. Dişi dışkavuzlar torbacıklardan daha kısa, darca yumurtamsı, soluk kahverengi ya da yeşil renkli ve sivri uçludur. Torbacıklar grimsi yeşil renkli, dikdörtgensi mızraksı, 3 ila 4,5 mm uzunluğunda ve belirgin olmayan damarlıdır. Dilimizde narin çayırsazı adı ile bilinmektedir.
Gözlem bilgileri#
Bitki doğal olarak Avrupa’da yayılış gösterir. Sulak alanların kenarında görülmektedir. Umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır. Bitkiyi deniz seviyesinden 200 metreye kadar olan rakımlarda Kartepe ve Gebze ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.
Etimoloji#
Cins adı Antik Yunanca kesmek anlamına gelir ve bu bağlamda bazı türlerin yapraklarının uzun, dar ve keskin kenarlı olmasına işaret etmektedir. Epitet Antik Yunanca Briza gibi anlamına gelir. Türün, buğdaygiller cinsi olan Briza (Zembilotu) ile benzerliğine dikkat çekmektedir.