Site icon Kocaeli Bitkileri

Conringia orientalis (Koca telkari)

Conringia orientalis

Conringia orientalis

Özet

Conringia orientalis (Koca telkari) genelde ekili arazilerin civarında görülen ve bahar aylarında çiçek açan bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Conringia

Telkariotu

Tanımı

Conringia orientalis (Koca telkari) genellikle 20 ila 70 cm büyüyebilen bir bitkidir. Gövde genellikle dalsızdır. Taban yaprakları ters yumurtamsı ve sapsızdır. Yapraklar mumsu yapıyla kaplı, oval, 9 cm uzunluğunda gövdeye tutunmuş durumdadır. Çiçek sivri uçlu taç yaprakların içinde yer alır, sarı renkli dört adet pençeli taç yaprak bulunur ve bunlar 1 cm uzunluğundadır. Meyve boncuklu bir yapıdadır ve 13 cm uzunluğundadır. Çiçekler erseliktir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak işgalci tür olarak başka bölgelere de dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülen bitki umumiyetle mart ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlemek mümkündür. Kartepe ve Karamürsel ilçelerinden kayıt bildirilmiştir ancak biz henüz göremedik.

Türkçe adı

Dilimizde koca telkari adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 9 Kasım 1606 – 12 Aralık 1681 tarihleri arasında yaşamış Alman düşünür Hermann Conring’a adanmıştır. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir. Daha önce Brassica (Lahana) cinsine bağlı olan türün yayılış bölgesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Oriente” olarak belirtilmiştir.

Gıda

Tohumlarından sarı renkli tüketime uygun bir yağ elde edilmektedir. Yaprak ve genç gövdeler çiğ olarak tüketilmektedir. Ayrıca yapraklar tütün ikamesi olarak kullanılmıştır.

Dikkat

Exit mobile version