Conringia orientalis (Koca telkari)

Tanımı

20 ila 70 cm büyüyebilir. Gövde genellikle dalsızdır. Taban yaprakları ters yumurtamsı ve sapsızdır. Yapraklar mumsu yapıyla kaplı, oval, 9 cm uzunluğunda gövdeye tutunmuş durumdadır. Çiçek sivri uçlu taç yaprakların içinde yer alır, sarı renkli dört adet pençeli taç yaprak bulunur ve bunlar 1 cm uzunluğundadır. Meyve boncuklu bir yapıdadır ve 13 cm uzunluğundadır. Çiçekler erseliktir.

Türkçe adları

Dilimizde koca telkari adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins 9 Kasım 1606 – 12 Aralık 1681 tarihleri arasında yaşamış Alman düşünür Hermann Conring’a adanmıştır. Tür adı Latince doğulu anlamına gelir. Daha önce Brassica (Lahana) cinse bağlı olan türün yayılış bölgesine işaret eder. Özgün tanımda bu “Habitat in Oriente” olarak belirtilmiştir.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Avrasya’da yayılış gösterir ancak işgalci tür olarak başka bölgelere de dağılmıştır. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Tarlalar ve tahrip edilmiş arazilerde görülür. Kartepe ve Karamürsel ilçelerinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Mart ve mayıs ayları arasında çiçek açar. Deniz seviyesinden 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Gıda

Tohumlarından sarı renkli tüketilebilir bir yağ elde edilir. Yaprak ve genç gövdeler çiğ olarak tüketilebilir. Yapraklar tütün ikamesi olarak kullanılır.

Dikkat

Otçul hayvanlara karşı zehirlidir.

© Doğan, Hüseyin (2022). Kocaeli Bitkileri.

Görüşünüzü Yazın