Site icon Kocaeli Bitkileri

Commelina (Mahmuza)

Özet

Commelina (Mahmuza) çiçeklerinin ömrünün çok kısa olması ile tipik olan ve bazı türleri süs bitkisi olarak yetiştirilen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Commelinales

Telgrafçiçeği takımı

Commelinaceae

Telgrafçiçeğigiller

Tanımı

Commelina (Mahmuza) tek ya da çok yıllık otlardan oluşan bir cinstir. Rizom mevcut değildir. Gövde sürünücü, yükselici ya da diktir. Yapraklar almaşlı dizilişlidir. Çiçekler tek simetrili, 2 ila 3 arası sayıda koltuklarda ve bırahte tarafından kuşatılmıştır. Çanak yapraklar mızraksı ya da yumurtamsı dairesel, zaman zaman sığca kayık biçiminde, 3 adet ve uzunlukları eşit değildir. İçteki iki çanak yaprak sıklıkla tabanda bitişiktir. Taç yapraklar serbest, mavi renkli, kaşıksı ya da dairesel olup içteki iki adet daha iri ve pençelidir. 6 adet ercik görülür ve bunlardan üçü verimlidir. İplikçikler çıplaktır. Yumurtalık 2 ya da 3 bölümlüdir. Kapsül dikdörtgensi, küresel ya da elipsoit ve 3 ya da 2 valflidir. Tohumlar pürüzsüz ya da buruşuktur. Cins büyük ölçüde tropikal kuşaklara özgüdür ancak günümüzde ılıman kuşağa da yayılmıştır. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Latince Commelin’lere anlamına gelir. 23 Nisan 1629 – 19 Ocak 1692 yılları arasında yaşamış Jan Commelin ve 14 Ekim 1668 – 25 Aralık 1731 yılları arasında yaşamış Caspar Commelin adlı iki Hollandalı bitki bilimci kardeşe adanmıştır. Üç taç yapraktan sadece üstteki ikisi renklidir (mavi) ve her bir taç yaprak bir kardeşi simgelemektedir.

Kocaeli’ndeki türler

Exit mobile version