Colutea cilicica (Patlangaç)

derleyen:

Tanımı

5 metre büyüyebilir. Yaşlı sürgünler gri kahverengidir. Yaprakçıklar 3 ila 5 çift halinde, 30 mm uzunluğunda, eliptik ila ters yumurtamsıdır. Taç 20 ila 22 mm uzunluğunda, kanatlar daima omurgadan daha uzun ve mahmuzludur. Yumurtalık tüysüzdür. Çanak beyaz ve siyah renkli tüylüdür.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Balkanlar, Ortadoğu ve Kafkasya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Ormanlık alanlar, makilikler ve steplerde görülür. Karamürsel ve Gebze ilçelerinden kayıt bildirilmiş ancak henüz gözlemlenememiştir. Görseller Prof. Dr. Zeynel Cebeci’nin izni ile kullanılmıştır. Nisan ve eylül ayları arasında çiçek açar. 200 ila 1600 metreye kadar olan rakımlarda gözlemlenebilir.

Türkçe adları

Dilimizde patlangaç ve yabani sinameki adları ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins etimolojisi açık değildir. İlk defa Theophrastus tarafından patlangaç çalısını tanımlamak için kullanılmıştır. Tür adı Latince Kilikya anlamına gelir. Güney Anadolu’da tarihi bölgenin adıdır ve türün tip yerine işaret eder.

Tıp

Meyve, sap ve yapraklar iltihap giderici ve yara iyileştiricidir. Meyveleri dövülerek iltihaplı yaralara lapa halinde uygulanır. Dallar kaynatılarak çocuklarda yara iyileştirici olarak kullanılır.

Fotoğrafları