Collinsia heterophylla (Çin evi)

derleyen:

Collinsia heterophylla

Tanımı

Collinsia heterophylla (Çin evi) genellikle 10 ila 50 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dik ila yükselicidir. Yaprak mızraksı üçgensi ve testere dişli kenarlıdır. Çiçek durumu çıplak ya da tüylü, salgılı tüylü, ana eksende 2 ila 7 adet halka halinde ve düğümler 2 ila 7 adet küme halinde çiçeklidir. Iraksak bırahte şeritsi ila mızraksı ve 5 ila 6 mm uzunluğundadır. Çiçek sapı yükselici ila yayılıcı, çanaktan daha kısa ve belirgin değildir. Çanak lobları şeritsi ila yumurtamsı, kapsül ile eşit uzunlukta, ucu genellikle sivri ve çıplak ila tüylüdür. Taç boğazı iç bölümde tüylüdür. Üst taç lobu beyaz ila lavanta ya da koyu menekşe lekeli ve genellikle tabanda kırmızı çizgili, alt dudak beyaz ila gül mor renkli ve genellikle koyu kırmızı uçludur. Üst iplikçikler tüylüdür. Tohum çok sayıda, yumurtamsı ve düzdür.

Çinevi ile ilgili bilgi → Collinsia || Sinirotugiller ile ilgili bilgi → Plantaginaceae


Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Kuzey Amerika’da yayılış gösterir ancak günümüzde Avrupa kıtasında da doğallaşmıştır. Ormanlık alanlar ve çayırlarda görülen bitki umumiyetle nisan ve haziran ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinde 1000 metreye kadar olan rakımlarda İzmit ilçesinde gözlemlemek mümkündür.

Harita → Alt türler


Etimoloji

Cins 1764 – 1831 tarihleri arasında yaşamış Amerikalı bitkibilimci Zaccheus Collins‘e adanmıştır. Epitet Antik Yunanca farklı yapraklı anlamına gelir ve türün yapraklarının değişik biçimlerde olmasına dikkat çekmektedir. Özgün tanımda bu “foliis inferioribus trilobatis, superioribus ovato-acuminatis” olarak belirtilmiştir.


Collinsia heterophylla
Collinsia heterophylla
Collinsia heterophylla
Collinsia heterophylla
Collinsia heterophylla
Collinsia heterophylla

Çin evi…

Collinsia heterophylla, tipik çiçek durumları ve çiçeklerin gösterişli olması nedeniyle yaygın olarak yetiştirilen bir süs bitkisidir.

Dilimizde çin evi adı ile bilinmektedir. Çin evi adı, bitkilerin çiçeklerinin pagoda adı verilen Budist tapınaklarına benzemesi nedeniyledir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uyarı: Site sahibi, sitede yer verilen her türden bilginin uzman görüşüne dayandırılmaksızın kullanılmamasını şiddetle tavsiye eder.