Coleus (Kolyoz)

Özet

Coleus (Kolyoz) özellikle yaprak desenlerinin göz alıcılığı nedeniyle bazı türleri yaygın olarak yetiştirilen bir cinstir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Lamiales

Ballıbaba takımı

Lamiaceae

Ballıbabagiller

Tanımı

Coleus (Kolyoz) ot ya da çalılardan oluşan bir cinstir. Yapraklar saplı olup kenarları dişlidir. Çiçek halkaları 6 ila çok çiçekli, salkım ya da talkım halindedir. Bırahte yoktur ya da mevcutsa da erkenden dökülücüdür ve zaman zaman tepeleriden renkli ya da zarsıdır. Çiçekler saplıdır. Çanak yumurtamsı-çansı ila çansı, 5 dişli ya da 2 dudaklı, arkadaki diş daha iri, meyve zamanı çanak genişlemiş, daralmış ya da kavisli ve boğaz çıplak ya da ülgerlidir. Taç dik ya da geriye kıvrık, mavi ya da morumsu renkli, 2 dudaklı, üst dudak 3 ya da 4 loblu, güçlü biçimde kıvrık, alt dudak düz, uzatılmış, kayıksı ev tabanda daraltılmıştır. Ercik 4 adet, alt dudakla içkin, iplikçikler bitişik ya da serbest ve nadiren taç tüpüne bitişiktir. Tepecik lobları şeritsi ve sıklıkla paraleldir. Disk dört lobludur. Fındıkçık yumurtamsı ila küresel, düzleştirilmiş, musilajlı ve pürüzsüz ya da kabarcıklıdır. Cins güney yarımküreye özgüdür ancak günümüzde kuzey yarımkürede de yetiştirilmektedir. [Harita, Sinonimler, Türler]

Etimoloji

Cins adı Antik Yunanca kılıf anlamına gelir. Erciklerin bir araya gelerek kılıf benzeri bir yapı oluşturmasına işaret eder.

Kocaeli’ndeki türler

Coleus scutellarioides

Coleus scutellarioides

Yaprak güzeli