Site icon Kocaeli Bitkileri

Clypeola jonthlaspi (Akçeotu)

Akçeotu

Clypeola jonthlaspi: 10/03/2019; Ballıkayalar; 70 m.; sulak alan. © Hüseyin Cahid Doğan

Özet

Clypeola jonthlaspi (Akçeotu) genelde makilik alanlarda görülen kısa boylu ve tek yıllık sarı çiçekli bir bitkidir.

Hiyerarşi

Plantae

Bitkiler

Brassicales

Turp takımı

Brassicaceae

Turpgiller

Clypeola

Akçeotu

Tanımı

Clypeola jonthlaspi (Akçeotu) genellikle 30 cm büyüyebilen tek yıllık bir bitkidir. Gövde dallı ya da dalsız olabilir. Gövde dik ya da neredeyse diktir. Yapraklar dar ters mızraksı ila kaşıksıdır. Bunlar 5 ila 20 mm uzunluğundadır. Salkım 25 ila 50 arası çiçeklidir. Salkım meyve zamanı 10 cmye kadar uzayabilir. Taç yapraklar sarı renkli ve 0,5 ila 1,75 mm uzunluğundadır. Çanak yapraklar 1,5 mm uzunluğundadır. Meyvelerin boyutu oldukça değişkendir. Boyuncuk çok kısadır. Meyve zamanı sap kıvrıktır.

Gözlem bilgileri

Bitki doğal olarak Akdeniz havzası ve Batı Asya’da yayılış gösterir. [HaritaSinonimlerHerbaryum] Kayalık bölgelerde görülen bitki umumiyetle nisan ve mayıs ayları arasında çiçek açmaktadır ve bitkiyi deniz seviyesinden 1500 metreye kadar olan rakımlarda Gebze ve Kandıra ilçelerinde gözlemlemek mümkündür.

Türkçe adı

Dilimizde akçeotu adı ile bilinmektedir.

Etimoloji

Cins adı Latince yuvarlak kalkan anlamına gelir ve bu bağlamda cinsin meyve yapısına işaret eder. Tür adı Latince menekşe Thlaspi anlamına gelir. Atıf açık değildir, türün turpgiller üyesi Thlaspi (Çobandağarcığı) cinsi ile benzerliğine gönderme yapıldığı açıktır ancak ion kelimesi Latince menekşe ve menekşe rengi anlamına gelir. Tür menekşeye (Viola) benzemez, bu rengi de sergilemez. İkili adlandırma öncesi adı “Jonthlaspi minimum spicatum lunatum”dur. Dilimizdeki akçeotu adı, açık bir şekilde türün meyvelerin madeni paraya benzemesine işaret etmektedir.

Fotoğrafları

Exit mobile version